Σημαντικό περιθώριο για την περαιτέρω διείσδυση των Ελλήνων εξαγωγέων στις διεθνείς αγορές και ιδίως σε αυτές της δυτικής Ευρώπης, όπου σαφώς υπάρχει δυνητική ζήτηση για τα ελληνικά προϊόντα, «βλέπει» ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), παρότι η καθοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών εμπορευματικών συναλλαγών συνεχίστηκε και τον Μάιο 2014, με αποτέλεσμα το πρώτο πεντάμηνο του έτους να κλείσει με αρνητικό πρόσημο σε ετήσια βάση.
Για να αξιοποιηθεί όμως αυτό το περιθώριο, χρειάζεται να αυξηθεί η τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με ευνοϊκούς ανταγωνιστικούς όρους, ανάλογους των άλλων χωρών-μελών της ΕΕ, αλλά και να δημιουργηθούν ευκαιρίες χρηματοδότησης εξωτραπεζικού χαρακτήρα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζει, σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο ΣΕΒΕ.
«Ο μέσος ρυθμός αύξησης εισαγωγών των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο πρώτο τρίμηνο των ετών 2009-2014 υπολογίζεται σε 5%, γεγονός που αναδεικνύει την αυξανόμενη ζήτηση σε βασικές αγορές – στόχους των ελληνικών επιχειρήσεων. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο περαιτέρω διείσδυσης των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές […]. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι περίπου το30% των ελληνικών εξαγωγών προέρχεται από την ζήτηση των εισαγωγέων. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης ρευστότητας, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αδυνατούν να εκμεταλλευθούν αυτή τη δυνητική ζήτηση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Θέλουν να εξάγουν, αλλά τους λείπουν τα κεφάλαια
Σύμφωνα και με την εξαμηνιαία έρευνα συγκυρίας της Εθνικής Τράπεζας για τις ΜμΕ, το ποσοστό εξαγωγών ως προς τις πωλήσεις αυξήθηκε μόνο για το 33% των εξωστρεφών επιχειρήσεων αυτού του μεγέθους και η κύρια αιτία για τη χαμηλή αυτή δυναμική, είναι η δυσκολία πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης. Μάλιστα σύμφωνα με την έρευνα της ΕΤΕ, υπάρχει και ένα 16% των ΜΜΕ, οι οποίες είναι δυνητικά εξωστρεφείς και έχουν την πρόθεση να διεθνοποιηθούν σε περίπτωση που βρουν πρόσβαση σε ειδικές χρηματοδοτήσεις εξαγωγών.
Όπως υποστηρίζει ο ΣΕΒΕ, παρατηρείται αδιαμφισβήτητο χρηματοδοτικό κενό για τις ελληνικές ΜμΕ. Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που επικαλείται, στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων παρατηρείται πως η καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν αρνητική και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -4,7%, από -4,5% το Μάιο του 2014. Πιο συγκεκριμένα, οι πιστώσεις προς τη βιομηχανία μειώθηκαν κατά 5,5%, προς το εμπόριο κατά 4,7%, προς τη ναυτιλία κατά 4,8%, στις κατασκευές κατά 2,2% και προς τον τουρισμό κατά 1,5%.