Αντίδραση μεν, αδύναμη δε. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν οι «κάλπες», μία μέρα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές στο Χ.Α. Η έκπληξη ή το ξέσπασμα από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα πάει σε εκλογές για την αγορά δεν ήρθε.

Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,27%, στις 1.526,91 μονάδες, δεδομένου ότι ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί μέχρι τις 1.552 μονάδες.

Η αποκλιμάκωση των spreads δεν ήταν τόσο μεγάλη, όσο αναμενόταν και από τα χαμηλά των περίπου 870 μ.β., βρέθηκαν πάλι στις 914 μ.β., που σημαίνει ότι οι αγορές είναι ανήσυχες ως προς τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, την ανησυχία ενισχύει το μέλλον της Ιρλανδίας με τα εκεί spreads να χτυπούν το έρνα υψηλό μετά το άλλο, επηρεάζοντας δυσμενώς και το ευρώ που πλέον διαμορφώνεται κάτω από το 1,40 σε σχέση με το δολάριο.

Οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής, ενώ αύριο εκδίδεται ένα ακόμα έντοκο αξίας 300 εκατ. ευρώ και διάρκειας 26 εβδομάδων. Σημαντική ήταν η αντίδραση για την Eurobank που ενισχύθηκε κατά 5,81%, στα 4,37 ευρώ, ΕΤΕ 3,51%, Alpha 3,10% και Marfin Popular 1,52%. Αδυναμία για την Πειραιώς για μία ακόμα συνεδρίαση που ενισχύθηκε μόλις κατά 0,30%, με την αγορά να ανησυχεί για τους όρους της αύξησης κεφαλαίου.

Οι χαμηλές συναλλαγές καταδεικνύουν το πόσο ευάλωτο είναι το Χ.Α. στη διαμόρφωση της τάσης, τη στιγμή μάλιστα που οι κερδοσκόποι καιροφυλακτούν. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 101 εκατ. ευρώ με 115 μετοχές να κλείνουν ανοδικά και 46 πτωτικά, με 133 αμετάβλητες.

«Με αυτήν την εικόνα μεσοπρόθεσμα», γράφει η Guardian Trust, «η αγορά διατηρεί την καθαρά πλάγια κίνηση μεταξύ των 1.500 και 1.700 μονάδων χωρίς να υπάρχουν σημάδια ότι θα ξεφύγει σύντομα από αυτό το εύρος. Μέχρι το τέλος του μήνα, όταν θα δημοσιευτούν τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου των εισηγμένων εταιριών και εάν υπάρξουν θετικές εκπλήξεις είναι δυνατόν η αγορά να αποκτήσει ανοδική τάση.
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών μετά τις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές αποσταθεροποίησαν την αγορά και προβλημάτισαν τους εγχώριους και ξένους επενδυτές. Βέβαια από χθες το βράδυ το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών έχει απομακρυνθεί, κάτι που αναμένεται να λειτουργήσει θετικά.

Το κλίμα στην αγορά επιβαρύνθηκε ακόμη από την απόφαση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για τροποποίηση του συμφώνου της Λισσαβόνας, ώστε να προβλέπεται ελεγχόμενη πτώχευση χώρας μέλους της Ευρωζώνης και συμμετοχή των ιδιωτών στη ζημιά. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου αλλά ήδη οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου που έχουν μεγάλα ελλείμματα και υψηλό χρέος αλλά και η Ιρλανδία «πληρώνουν» βαρύ τίμημα.

Καθ’ όλη την προηγούμενη εβδομάδα συνεχίστηκε η υποχώρηση των τιμών των ελληνικών ομολόγων και έτσι το spread απόδοσης έναντι του γερμανικού ομολόγου ανέβηκε σε μια εβδομάδα κατά 95 μονάδες βάσης στις 900 μονάδες, πλησιάζοντας το υψηλότερο σημείο όλων των εποχών, που ήταν τον περασμένο Μάιο (965 μονάδες)».

Πηγή: reporter.gr