Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας (ΒΝΒ) Ιβάν Ίσκροφ δήλωσε σήμερα ότι στα ταμεία της Corporate Commercial Bank (CCB) εντοπίστηκε έλλειμμα 3,5 δισεκατομμυρίων λέβα (1,75 δισεκατομμύρια ευρώ).

Το έλλειμμα ανακάλυψαν οι ελεγκτές της ΒΝΒ στη διάρκεια ελέγχου και η Κεντρική Τράπεζα έθεσε υπό ειδική επιτήρηση τη CCB, που δήλωσε αδυναμία να ανταποκριθεί στο μαζικό κλείσιμο των λογαριασμών εκ μέρους των καταθετών. Όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι καταθέτες περίμεναν στα καταστήματα της τράπεζας από τα τέλη Ιουνίου για να πάρουν τα λεφτά τους, αφού υπήρχαν φήμες ότι «κάτι δεν πάει καλά στη CCB».

Οι χρηματοπιστωτικοί φάκελοι αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων λέβα είτε είναι ανεπαρκείς είτε είναι άδειοι. Σημαντικό μέρος των χρημάτων είχαν χορηγηθεί σε άτομα και εταιρίες του στενού περιβάλλοντος του ιδιοκτήτη και διευθύνοντα συμβούλου της CCB Τσβετάν Βασίλεφ.

Ο κ. Ίσκροφ, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου στη Σόφια, ανέφερε ότι «πρόκειται για ενέργειες ασυμβίβαστες με την ισχύουσα νομοθεσία» και πρόσθεσε ότι η έκθεση με τον οικονομικό έλεγχο της CCB θα τεθεί υπόψη της Γενικής Εισαγγελίας της Βουλγαρίας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλγαρίας ασχολούνται με την υπόθεση, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τσβετλίν Γιόφτσεφ.

Ο κ. Ίσκροφ δήλωσε ότι «το βουλγαρικό Δημόσιο θα εγγυηθεί τους λογαριασμούς όλων των καταθετών, πλην εκείνων του Τσβετάν Βασίλεφ». Σύμφωνα με τον κ. Ίσκροφ, η Corporate Commercial Bank θα στερηθεί της άδειας λειτουργίας της και θα κηρυχτεί σε πτώχευση. Όλοι οι λογαριασμοί της CCB θα μεταφερθούν στη θυγατρική της Credit Agricole Bulgaria, η οποία βρίσκεται σε σταθερή οικονομική κατάσταση. Το Δημόσιο θα εξαγοράσει την τράπεζα αυτή, θα την μετονομάσει (πιθανώς) σε «Βουλγαρική Εμπορική Τράπεζα» και θα αναλάβει την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων προς τους πελάτες της χρεοκοπημένης CCB. Για τον σκοπό αυτό η ΒΝΒ έχει καταρτίσει σχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει τη διαδικασία «μετάγγισης» των αναγκαίων δημοσίων πόρων από τη ΒΝΒ, από το δημόσιο Ταμείο Εγγύησης των Καταθέσεων και από τον προϋπολογισμό. «Οι πόροι για το εγχείρημα αυτό είναι εξασφαλισμένοι εκατό τοις εκατό», υπογράμμισε ο κ. Ίσκροφ.