Τα πάγια έξοδα που είχαν το 2020, δηλαδή τις δαπάνες μισθοδοσίας, τα ενοίκια, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφωνίας θα κληθούν να δηλώσουν οι επιχειρήσεις σε μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, ώστε την Άνοιξη να ενεργοποιηθεί το νέο εργαλείο κρατικής κάλυψης μέσω επιδότησης των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων.
Αμέσως μετά τη ψήφιση της διάταξης με την οποία θεσπίζεται το πλαίσιο για το προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις δαπάνες που θα καλύπτονται αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του νέου προγράμματος.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου μέτρου στήριξης των επιχειρήσεων που πατάει πάνω στο ευρωπαϊκό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων είναι τα εξής:
- Θα αποζημιώνονται επιχειρήσεις που έχουν εμφανίσει μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία.
- Το ποσοστό αποζημίωσης θα φτάνει στο 70% για τις μεσαίες επιχειρήσεις ή ακόμη και στο 90% για τις μικρότερες. Το ποσοστό θα καθορίζεται στην υπουργική απόφαση.
- Το μέγιστο ποσό της αποζημίωσης δεν θα υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ βάσει κοινοτικής οδηγίας.
- Δεν θα καλύπτονται επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονταν ήδη προβληματικές πριν ξεσπάσει η πανδημία. Ο στόχος είναι να καλυφθούν οι ζημιές που προκάλεσε η υγειονομική κρίσηη και όχι να ενισχυθούν επαγγελματίες με ήδη σοβαρά οικονομικά προβλήματα πριν τον κορονοϊό.
- Θα προβλέπονται αυστηροί έλεγχοι ώστε οι δαπάνες που θα επικαλούνται οι επιχειρήσεις να πιστοποιούνται με τα σχετικά παραστατικά αλλά και να έχει γίνει η ηλεκτρονική πληρωμή τους όπως προβλέπει ο νόμος.
- Θα πραγματοποιείται αυτόματος έλεγχος προκειμένου να διαπιστώνεται εάν οι δαπάνες καλύπτονταν από άλλες πηγές , όπως είναι τυχόν ποσά που έλαβαν επιχειρήσεις από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Όσον αφορά τις μισθοδοσίες θα ελέγχεται εάν μία επιχείρηση έχει ενισχυθεί μέσω του προγράμματος αναστολής συμβάσεων εργασίας ή του προγράμματος ΣΥΝ-Εργασία.
Όλα αυτά τα ποσά που έλαβαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα αθροίζονται και θα αφαιρούνται από το συνολικό ποσό που έχει ξοδέψει μια επιχείρηση για τις δαπάνες της. Με αυτή τη διαδικασία θα προκύπτει εάν η επιχείρηση δικαιούται κρατική επιδότηση για τις πάγιες δαπάνες της.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στόχος είναι να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα να στηρίξουν τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της κρίσης του κορονοϊού, ιδίως στις περιπτώσεις που δεν έχει παρουσιαστεί η ανάγκη ούτε έχει αξιοποιηθεί πλήρως μέχρι στιγμής η ικανότητα χρήσης του προσωρινού πλαισίου, προστατεύοντας παράλληλα τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού.
Πριν από τις 30 Ιουνίου 2021, η Επιτροπή θα επανεξετάσει κατά πόσο υπάρχει ανάγκη περαιτέρω παράτασης ή προσαρμογής του προσωρινού πλαισίου.