Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραχωρήσει, εφόσον χρειαστεί, περισσότερο χρόνο στις χώρες τις Ευρωζώνης προκειμένου να σταθεροποιήσουν τα δημοσιονομικά τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, παραπέμποντας στα περιθώρια που προβλέπει το ίδιο το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, μετά τις αλλαγές που έγιναν το 2011 υπό το βάρος της κρίσης.

«Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει δυνατότητες ευέλικτης εφαρμογής για μεμονωμένες περιπτώσεις», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί, σε περίπτωση δυσμενών εξελίξεων στην οικονομία, να δοθεί στα κράτη με μεγάλα ελλείμματα περισσότερος χρόνος προκειμένου να περιορίσουν τον νέο δανεισμό τους, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η παράταση είναι εφικτή και έχει εφαρμοστεί».

Επιπλέον, υπάρχει και ο όρος της ανάπτυξης, ο οποίος μπορεί να αφορά τις μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και διευκρίνισε ότι αυτό θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίσταση, στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας, καθώς «η αξιοπιστία προέρχεται από την εφαρμογή των όρων που θέτει κανείς ο ίδιος».