Το «κούρεμα» των επιχειρηματικών δανείων υπό προϋποθέσεις για τις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης και βιωσιμότητας θέτει επί τάπητος το υπουργείο Ανάπτυξης. Μάλιστα, όπως γράφει σήμερα η «Καθημερινή», στους στόχους της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις με τις τράπεζες, προκειμένου μέσα στο καλοκαίρι να δημιουργηθούν όλα εκείνα τα εργαλεία -συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του πτωχευτικού δικαίου- που θα επιτρέψουν από τον Σεπτέμβριο τη διευκόλυνση της καλύτερης ροής χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα στην πραγματική οικονομία.
Η διαγραφή μέρους των χρεών επιχειρήσεων εισάγεται για πρώτη φορά από την κυβέρνηση στον διάλογο που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς οι έως τώρα τοποθετήσεις έκαναν λόγο για αναδιάρθρωση του δανεισμού με σκοπό τη βιωσιμότητα υγιών επιχειρήσεων ή τη διευκόλυνση εξαγορών και συγχωνεύσεων με την αναδιάρθρωση να περιλαμβάνει μετοχοποίηση των δανείων αλλά όχι «κούρεμα» χρέους.
«Υπάρχει ένας μεγάλος όγκος μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων. Κάποιες επιχειρήσεις, όποια μέτρα και αν ληφθούν, είναι φυσικό ότι θα κλείσουν. Κάποιες άλλες, όμως, μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν και να αναπτυχθούν, εάν αναγνωρίσουμε ότι ένα κομμάτι των δανείων δεν μπορεί να εισπραχθεί από αυτές», υποστήριξε χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης και προσέθεσε: «Με το “κούρεμα” -αν και δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη διότι έχει αποκτήσει αρνητική χροιά- πολλές περισσότερες θα καταφέρουν να έχουν λειτουργικά κέρδη και να επιβιώσουν. Είναι προς το συμφέρον των τραπεζών να αναπνεύσουν οι επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια υπολογίζονται το α΄ τρίμηνο του 2014 σε 33% επί του συνόλου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 39 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στην κατηγορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι επισφάλειες ανέρχονται σε 47%.
Πρόσφατη μελέτη της PwC κατέληγε στο συμπέρασμα ότι σε σύνολο 2.950 επιχειρήσεων 650 προβληματικές παγιδεύουν κεφάλαια, αποστερώντας πόρους από τις υπόλοιπες που, αν και έχουν προβλήματα ρευστότητας, εμφανίζουν αντοχές και χαρακτηρίζονται από προοπτικές ανάπτυξης.
Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος υποστήριξε ότι «στις τράπεζες βρίσκονται παρκαρισμένα 30 δισ. ευρώ», εννοώντας τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης, διευκρινίζοντας, ωστόσο, αργότερα ότι αυτά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων.
Πάντως, το υπουργείο Ανάπτυξης αποφεύγει να διευκρινίσει για την ώρα εάν η πρόταση για «κούρεμα» επιχειρηματικών δανείων θα λάβει τα χαρακτηριστικά συγκεκριμένου νομοθετήματος ή θα περιορισθεί σε σύσταση-προτροπή προς τις τράπεζες.
Η αναμόρφωση από την άλλη του πτωχευτικού κώδικα έχει προαναγγελθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Ήδη έχει συσταθεί επιτροπή στο υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία εξετάζει τις ανεπάρκειες του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και εντοπίζει τα σημεία τα οποία πρέπει να αλλάξουν.