Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή πορεία από το 2012 προβλέπουν οι αναλυτές της Alpha Bank στην εβδομαδιαία οικονομική μελέτη της τράπεζας.

Ωστόσο για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να συντρέξει μια σειρά παραγόντων όπως η αξιοποίηση των επενδύσεων από την Ε.Ε. και από άλλες πηγές (Κατάρ, Κίνα) και η εκλογίκευση της λειτουργίας των ΔΕΚΟ και του δημόσιου τομέα.

Για να δοθεί σοβαρή προοπτική εξόδου της χώρας από τη μεγάλη κρίση στην οποία έχει περιέλθει, τονίζεται, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι επενδύσεις του ΕΣΠΑ (η είσπραξη των σχετικών επιχορηγήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο για 2ο συνεχόμενο έτος) και να προωθηθούν οι συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), οι ιδιωτικοποιήσεις και η εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας.

Η Alpha Bank αναφέρει ότι η πτώση του ΑΕΠ το 2011 είναι ήδη μια εξαιρετικά οδυνηρή εξέλιξη για την ελληνική οικονομία και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση σε πολλούς παραγωγικούς κλάδους.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένα στο 10μηνο κατά 3% έναντι του 10μήνου του 2008. Οι εξελίξεις αυτές δε δείχνουν υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και δεν δικαιολογούν τη μεγάλη πτώση των λιανικών πωλήσεων στο 2ο και στο 3ο τρίμηνο του έτους.

Επισήμως προβλέπεται πτώση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 4% το 2010 και επιπλέον 3% το 2011 με πολύ μεγάλη αύξηση της ανεργίας.