«Έχουμε τονίσει επανειλημμένα, ότι δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για ανάπτυξη, ούτε για εξαγωγές, ούτε για θέσεις εργασίας χωρίς ένα βιώσιμο φορολογικό σύστημα. Ένα σύστημα απλό, δίκαιο και αποτελεσματικό. Με ανταγωνιστικούς συντελεστές, με μικρό διαχειριστικό κόστος και με συγκεκριμένα κίνητρα. Δυστυχώς, εδώ και χρόνια τα λέμε, κανείς όμως δεν ακούει. Το “κλήμα ήταν στραβό” και πριν την κρίση. Μετά το μνημόνιο η κατάσταση έγινε αβίωτη», επεσήμανε ο πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κων. Μίχαλος στο σεμινάριο του ΕΒΕΑ με θέμα: «Σημαντικά Θέματα Φορολογίας Εισοδήματος».
Παράλληλα, ο κ. Μίχαλος τόνισε: «Εμείς από την αρχή είχαμε πει ότι τα ελλείμματα πρέπει να μειωθούν με περικοπή δαπανών και όχι με αύξηση των φόρων. Πρέπει να μπει τάξη στο τεράστιο και σπάταλο κράτος, που ήταν πάντα ο μεγάλος ασθενής της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό που έγινε ήταν το ακριβώς αντίθετο. Η δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η χώρα την τετραετία 2010 – 2013 οφείλεται κατά 60% στην αύξηση των φόρων και κατά 40% στη μείωση των δαπανών. Αντί δηλαδή να μαζευτεί το κράτος, έπεσε το βάρος στις πλάτες του φορολογούμενου.
Μέσα στα τέσσερα αυτά χρόνια, ακούσαμε για εξυγίανση του δημόσιου τομέα. Αντ’ αυτού όμως, είδαμε οριζόντιες περικοπές, χωρίς μελέτη ανταποδοτικότητας, χωρίς προγραμματισμό και σοβαρότητα. Και βέβαια, ταυτόχρονα, η επίθεση στον ιδιωτικό τομέα ήταν ακόμη πιο σκληρή, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους πολίτες να πληρώνουν το «μάρμαρο» της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτή η στρεβλή προσέγγιση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το γεγονός ότι η χώρα βιώνει σήμερα τη χειρότερη ύφεση της μεταπολεμικής ιστορίας της».
«Το πρόβλημα όμως», συνέχισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, «δεν είναι μόνο το ύψος της φορολογίας. Είναι και η πολυπλοκότητα και η αστάθεια του καθεστώτος. Όσο και να λέμε για απλούστευση, παλεύουμε ακόμα με δεκάδες ερμηνευτικές εγκυκλίους, αλλά και με συνεχείς αιφνιδιασμούς, με νέες ρυθμίσεις και ιδέες της τελευταίας στιγμής.
Στην Ελλάδα σήμερα, ο φορολογούμενος – και ειδικά ο επιχειρηματίας και ο ελεύθερος επαγγελματίας – δεν ξέρει πραγματικά τι του ξημερώνει».
«Εμείς δεν σταματάμε να δίνουμε μάχες ενάντια σε αυτή την κατάσταση. Και προτείνουμε συγκεκριμένες αλλαγές για ένα καλύτερο φορολογικό σύστημα, τόσο σε επίπεδο αρχών όσο και σε επίπεδο επιμέρους ρυθμίσεων», είπε στη συνέχεια ο κ. Μίχαλος, προσθέτοντας:
«Ζητάμε την οριστική αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, για όλες τις υποθέσεις και για όλα τα φορολογικά αντικείμενα. Με μια διαδικασία που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να τακτοποιήσουν παλαιότερες χρήσεις και να προχωρήσουν.
Ζητάμε αναβάθμιση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ως προς τα πρόστιμα και τους ελέγχους. Τα πρόστιμα που ισχύουν σήμερα είναι εξωπραγματικά, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και τις συνθήκες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.
Ζητάμε μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων
• ενιαίο συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στα επίπεδα του 15%, όπως έχει δεσμευθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός
• ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων,
• κίνητρα για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας, αλλά και για την επανεπένδυση κερδών από τις επιχειρήσεις».
Ο πρόεδρο του ΕΒΕΑ τόνισε πως: «Αυτό που ουσιαστικά χρειάζεται είναι να καταλάβουν οι κυβερνήσεις ότι η φορολογία είναι ένα εργαλείο για την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και για την ευημερία της κοινωνίας.
Δεν είναι η εύκολη λύση για να κλείνουν οι τρύπες του προϋπολογισμού και να διατηρείται ανέπαφο το πελατειακό κράτος.
Για να έχει το κράτος έσοδα χρειάζεται να λειτουργεί η αγορά, να υπάρχουν επιχειρήσεις υγιείς. Επιχειρήσεις που στηρίζουν θέσεις εργασίας και δημιουργούν εισοδήματα.
Αν αυτό δεν γίνει κατανοητό, όσα νομοσχέδια, όσες τροποποιήσεις και όσες εγκύκλιοι κι αν υπάρξουν, ανάπτυξη δεν θα δούμε».
«Εμείς, ως Επιμελητήριο – αλλά και τα Επιμελητήρια όλης της Ελλάδας – θα συνεχίσουμε να προτείνουμε και να διεκδικούμε. Θα συνεχίσουμε υποστηρίζουμε τα αιτήματα της αγοράς και των επιχειρήσεων, όσο κι αν κάποιοι θέλουν να μας κλείσουν το στόμα», κατέληξε ο Κ. Μίχαλος.