Από τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση για γενικό lockdown στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός καθώς τα δημοσιονομικά μεγέθη θα μεταβληθούν σημαντικά. Το πόσο ακριβώς, θα εξαρτηθεί από την περίοδο που θα ισχύσει η καραντίνα.
Το βέβαιο είναι ότι ο Προϋπολογισμός για το 2021 που αναμένεται να κατατεθεί το Σάββατο 21 Νοεμβρίου θα διακρίνεται από αβεβαιότητα ως προς τα μεγέθη. Αν και τα στοιχεία μέχρι πρότινος έδειχναν ότι η φετινή ύφεση θα κυμαίνονταν κάτω από το 10%, τώρα με μαθηματική ακρίβεια θεωρείται σίγουρο ότι θα είναι διψήφια.
Το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στο κομμάτι των εσόδων καθώς με την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων θα υπάρξουν αναστολές των δόσεων ρυθμίσεων και του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν και θα έχουν κόστος γύρω στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Μόνο από τις αναστολές ΦΠΑ των επιχειρήσεων που θα αναστείλουν τη λειτουργία τους, το κόστος εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στα 23 εκατομμύρια ευρώ αλλά οι συνολικές απώλειες για τον ΦΠΑ του Νοεμβρίου θα ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Ένας από τους λόγους που πάρθηκε η απόφαση από την κυβέρνηση να προχωρήσει τώρα σε lockdown αφορά προφανώς και την οικονομία, πέραν των επιδημιολογικών στοιχείων που είναι δραματικά. Εάν με την καραντίνα μειωθούν τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού και οι διασωληνωμένοι, τότε ενδεχομένως να λειτουργήσει ομαλά, ή τέλος πάντων σχεδόν ομαλά, η χριστουγεννιάτικη αγορά τον Δεκέμβριο που επιφέρει και τον μεγαλύτερο τζίρο σε πάρα πολλά καταστήματα.
Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν του οικονομικού επιτελείου τώρα είναι η διάσωση της χριστουγεννιάτικης αγορά. Στο ίδιο άλλωστε ποντάρουν και οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης που προχώρησαν η μια μετά την άλλη σε lockdown.