Οι ενεργειακές πηγές δεν πρέπει να κάνουν τους Κύπριους να ελπίζουν σε ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας μόνο μέσω αυτών. «Οι προοπτικές από το φυσικό αέριο δεν ισοδυναμούν με λαχείο, αλλά θέλουν προσεκτικούς χειρισμούς και καλά σχεδιασμένη στρατηγική», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας στην 5η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο, στη Λευκωσία.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ είναι μία πρόκληση, που επιβάλλει σοβαρή, μελετημένη προσέγγιση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Δεν αντικρίζουμε την προοπτική του φυσικού αερίου ως εκείνη που, έτσι απλά, από τη μία μέρα στην άλλη, θα μας οδηγήσει σε έξοδο από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η πολιτική για τη μεταρρύθμιση και εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας πρέπει να συνεχιστεί».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μία οικονομία που αποκαθιστά και ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη, και κυρίως τη διεθνή εμπιστοσύνη, είναι εκείνη που θα επιτρέψει την ανεμπόδιστη υλοποίηση των σχεδιασμών σε σχέση με την ενέργεια, αλλά και εκείνη που θα επιτρέψει την ομαλή απορρόφηση- στην ώρα τους- των εσόδων που θα προκύψουν από το φυσικό αέριο. Προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της απορρόφησης των εσόδων, από το υπουργείο Οικονομικών είναι σε προχωρημένο στάδιο ετοιμασίας το νομοθετικό πλαισίου για την ίδρυση ενός κρατικού ταμείου, το οποίο, με διαφάνεια και ξεκάθαρους κανόνες λειτουργίας, θα διαχειρίζεται τα μελλοντικά έσοδα προς όφελος και της παρούσας γενιάς, αλλά κυρίως των μελλοντικών γενιών, συμπλήρωσε. Διευκρίνισε, δε, ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι να τεθεί αυτή η νομοθεσία ενώπιον της Βουλής τους επόμενους μήνες, πριν από το τέλος του έτους.

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι στρατηγική της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Κύπρος νησί ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή. «Είναι μία προοπτική που είναι στενά συνδεδεμένη με μία άλλη μεγάλη προοπτική για επανένωση της Κύπρου και εξομάλυνση των σχέσεων με τους γείτονές μας και ιδιαίτερα με την ίδια την Τουρκία» σημείωσε.