Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα τεθεί σε εφαρμογή στην Ευρώπη το αργότερο από την 1η Ιανουαρίου 2016 και θα αφορά σε πρώτο στάδιο τις μετοχές και μερικά παράγωγα προϊόντα, ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Μίχαελ Σπιντελέγκερ.
Ο υπουργός διευκρίνισε πως επιτεύχθηκε συναίνεση στο σημείο αυτό ανάμεσα σε 10 χώρες που συμμετέχουν σ’ αυτή τη συνεργασία, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά όχι και η Βρετανία, όπου βρίσκεται η κύρια χρηματαγορά της Ευρώπης.
Αυτές οι 10 χώρες μέλη της Ε.Ε. είναι αποφασισμένες να αρχίσουν την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου αυτού φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από το 2016, παρά την αντίθεση άλλων χωρών της Ένωσης.
«Η δέσμευσή μας για την εισαγωγή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών παραμένει ισχυρή», ανέφερε η ομάδα σε κοινή δήλωση που περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε στους ομολόγους του της ΕΕ στη διάρκεια δημόσιας συζήτησης πως η Σλοβενία, η οποία τασσόταν ως τώρα υπέρ της θέσπισης του φόρου αυτού, δεν υποστήριξε την κοινή δήλωση λόγω της πολιτικής αναταραχής που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της. Οι χώρες που υπέγραψαν τη δήλωση είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Ισπανία.
«Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία για ένα φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, όλοι οι υπουργοί είναι έτοιμοι», δήλωσε εξάλλου προς τους δημοσιογράφους ο ισπανός υπουργός Οικονομίας Λούις ντε Γκίντος πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. «Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία για τα στοιχεία που θα περιληφθούν, κυρίως μετοχές και μερικά παράγωγα», πρόσθεσε.
«Θέλουμε να υπάρξει φέτος συμφωνία για τους κανόνες ώστε να τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο χρόνο», δήλωσε ακόμη ο ισπανός υπουργός. «Έχουμε ακόμη να αποφασίσουμε για το ύψος του φόρου και το πώς θα εισπράττεται».