Η χρεοκοπημένη Ελλάδα χρωστάει «ένα βουνό» χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ γράφουν σήμερα οι Financial Times, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «κοντόφθαλμο εφησυχασμό» τη μεταστροφή της ψυχολογίας όσον αφορά την κρίση στην ευρωζώνη και τις κινήσεις των επενδυτών.
Στο δημοσίευμα με τίτλο «Στα όρια της φούσκας τα ομόλογα του Νότου», οι FT σημειώνει ότι η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει και οι αγορές εναποθέτουν υπερβολικά πολλές ελπίδες στην άμεση έναρξη «ποσοτικής χαλάρωσης» από την ΕΚΤ ενώ τα δημόσια χρέη συνεχίζουν να αυξάνονται και η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη.
«Ακόμη και η χρεοκοπημένη Ελλάδα -που επέβαλε “κούρεμα” στους ιδιώτες ομολογιούχους πριν μόλις δύο χρόνια, χρωστάει … ένα βουνό στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ και παραμένει εξαρτημένη από την χρηματοδότησή τους- πρόσφατα βγήκε στις αγορές με 5ετή έκδοση και yield μόλις 4,95%. Δεδομένου ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος –στο 175% του ΑΕΠ και αυξάνεται- παραμένει αφόρητα μεγάλο, οι επενδυτές ουσιαστικά τζογάρουν με την προοπτική ότι η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή τους και η ευρωζώνη θα είναι πρόθυμη να προσφέρει κάποια ακόμη ανακούφιση από το χρέος.
Αλλιώς, θα μπορούσαν να δανείσουν στην Νέα Ζηλανδία με την αξιολόγηση ΑΑΑ για πέντε χρόνια και να πάρουν 4,2%», γράφει η οικονομική εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι «η ψυχολογία μπορεί να μεταβληθεί πολύ γρήγορα».
Σύμφωνα με τους FT, «όσο λάμπει ακόμη ο ήλιος, οι κυβερνήσεις οφείλουν να σπεύσουν να χρηματοδοτήσουν προκαταβολικά τις δανειακές τους ανάγκες. Αλλά οι επενδυτές οφείλουν να είναι πιο αφυπνισμένοι για τα σύννεφα καταιγίδας στον ορίζοντα. Το ίδιο ισχύει για τους ρυθμιστές της ευρωζώνης, που για μια φορά ακόμη έσπευσαν πρώιμα να πανηγυρίσουν την νίκη».