Μια «διαμάχη» φαίνεται πως ανοίγει μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ο λόγος είναι ότι το τελευταίο δεν έκανε δεκτή σήμερα τη βρετανική προσφυγή κατά της εισαγωγής του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην Ευρώπη. Την απέρριψε ως πρόωρη, αλλά το θέμα δεν τελειώνει εδώ, όπως λέει το Λονδίνο.
Η συγκεκριμένη προσφυγή που κατατέθηκε είχε ως στόχο να εμποδίσει την μονομερή εφαρμογή της ενισχυμένης συνεργασίας στον τομέα αυτόν που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και έγινε αποδεκτή από 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Βρετανία.
Πρόκειται μόνο για την έναρξη μίας μακράς δικαστικής διαδικασίας, αφού το Λονδίνο έχει προειδοποιήσει ότι θα καταθέσει σειρά προσφυγών κατά της εισαγωγής του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
«Η απόφαση η οποία ελήφθη σήμερα επιβεβαιώνει ότι το Λονδίνο έχει τη δυνατότητα να θέσει υπό αμφισβήτηση την τελική πρόταση για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, εάν δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα και αν βλάπτει την ακεραιότητα της κοινής αγοράς», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της απόφασης εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας υπογραμμίζοντας την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης «για την υπεράσπιση των συμφερόντων των χωρών που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη».
Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «Ελπίζουμε ότι αυτό θα δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις των ένδεκα χωρών μελών», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Εμερ Τρέινορ υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι η Κομισιόν «εργάζεται για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Για τις 11 χώρες που συμμετέχουν, το σχέδιο θα αφορά αρχικά την φορολόγηση των συναλλαγών που αφορούν μετοχές, πριν από την επέκτασή της σε άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ορισθεί κανένα χρονοδιάγραμμα, αλλά το γαλλο-γερμανικό δίδυμο έχει δεσμευθεί για την παρουσίαση σχετικού σχεδίου πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές της 25ης Μαΐου. Για τον λόγο αυτόν αναμένεται ότι το θέμα θα συζητηθεί στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μπορούσε να καταλήξει στη διαμόρφωση συγκεκριμένης πρότασης των ενδιαφερομένων χωρών.
Το πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου όπως περιγράφεται απέχει από την πρόταση που παρουσιάσθηκε τον Φεβρουάριο 2013 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε προκαλέσει τη δριμεία κριτική του χρηματοπιστωτικού τομέα και ορισμένων κυβερνήσεων.