Δύο σημαντικοί παράγοντες συντηρούν το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ομόλογα και συμπιέζουν τις αποδόσεις του σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Πρόκειται για την εντεινόμενη ανησυχία για το δεύτερο κύμα πανδημίας, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (δάνεισε σήμερα 750 δισ. ευρώ τις τράπεζες με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους).
Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 10ετούς παραμένει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οριακά υψηλότερα από το 1%. Παράλληλα, σε ιστορικώς χαμηλά επίπεδα διατηρούνται τόσο οι αποδόσεις των βραχυρπόθεσμων τίτλων (5ετές με απόδοση 0,23%) όσο και των μακροχρόνιων με την απόδοση του 15ετούς ομολόγου να κυμαίνεται στο 1,14%.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) παρατηρήθηκε και σήμερα σημαντική συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 170 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 39 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,01% έναντι 0,51% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,52%.
Στην αγορά συναλλάγματος ανακάμπτει ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά τη μεγάλη υποχώρησή του χθες, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1641 δολ. από το επίπεδο των 1,1569 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η θετική αντίδραση του ευρώ αποδίδεται στην άνοδο του δείκτη μεταποίησης PMI τον Σεπτέμβριο στην ευρωζώνη σε υψηλό (53,7) από τον Αύγουστο 2018.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η ακρόαση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα (28 Σεπτεμβρίου).
Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1645 δολ.