Τον Οκτώβριο θα αποφασισθεί το εάν τελικά η Ελλάδα θα λάβει νέο δάνειο από την Ευρωζώνη, καθώς τότε θα ολοκληρωθούν τα διαγνωστικά τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα καταστεί ευκρινές το εάν τα αδιάθετα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα χρησιμοποιηθούν ή όχι.
Ανώτατο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σε ενημέρωση που έκανε μετά την ολοκλήρωση του Ecofin ανέφερε πως εάν το αποθεματικό του ΤΧΣ παραμείνει ανέπαφο είτε θα καλύψει χρηματοδοτικό κενό είτε θα μειώσει χρέος.
«Έχουμε μπροστά μας την άσκηση της ΕΚΤ», είπε προσθέτοντας πως από την στιγμή που τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ δεν αναδείξουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, τότε το αποθεματικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από το 2015 είτε για τη μείωση του χρέους.
Σύμφωνα με τον ίδιο κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι σήμερα πλήρως χρηματοδοτημένο ακόμη και χωρίς να υπολογίζεται η επικείμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. «Το ποσό που ακούστηκε για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για 4 δισ. ευρώ είναι μεγάλο και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», απάντησε σε σχετική ερώτηση ενώ δεν διευκρίνισε το εάν εκτός από πενταετή ομολόγα η Ελλάδα θα εκδώσει και τριετή.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το δημοσιονομικό κενό είπε πως η ελληνική πλευρά διαφωνεί με την εκτίμηση της τρόικα πως το δημοσιονομικό κενό του 2015 ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ και ότι θεωρεί πως είναι μικρότερο από 1 δισ. ευρώ. Για τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου είπε πως σε αυτά περιλαμβάνονται ο δασικός νόμος, οι αλλαγές στο πλανόδιο εμπόριο, η μείωση του κέρδους των φαρμακείων και η σύσταση της μικρής ΔΕΗ.
Τέλος, είπε πως στο νέο Μνημόνιο περιλαμβάνεται πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία για όσο διάστημα η Ελλάδα ξεπερνά τους στόχους για το πλεόνασμα, θα μπορεί να μειώνει τα φορολογικά βάρη.