Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι κινεί διαδικασία διεξοδικής έρευνας προκειμένου να διαπιστώσει εάν τα μέτρα που ελήφθησαν από την Ελλάδα την περίοδο 2007-2010 υπέρ της επιχείρησης Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ΑΕ, η οποία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες, είναι σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.

Ειδικότερα, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ενδέχεται να έχει λάβει κατ’ επανάληψη ενισχύσεις τουλάχιστον από το 2007, κατά παράβαση των κατευθυντήριων γραμμών διάσωσης και αναδιάρθρωσης. Επιπλέον, η Επιτροπή θα ερευνήσει εάν ορισμένα από τα μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα να δοθούν αδικαιολόγητα πλεονεκτήματα σε ορισμένες από τις πιστώτριες τράπεζες της εταιρείας. Η κίνηση διαδικασίας διεξοδικής έρευνας επιτρέπει στα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τα υπό εξέταση μέτρα και δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού επίτροπος Χοακίν Αλμούνια δήλωσε: «Οι κυβερνήσεις έχουν το δικαίωμα να βοηθούν επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την προϋπόθεση ότι τηρούν τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ. Με τους κανόνες αυτούς εξασφαλίζεται ότι δεν προκαλείται αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού».

Η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία είναι μια από τις μεγαλύτερες κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις της Ελλάδας. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η συγκεκριμένη επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα τουλάχιστον από το 2004, ενώ από το 2008, έχουν παύσει το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων και η χρηματοδότησή της από τον βασικό της μέτοχο και τις πιστώτριες τράπεζές της.

Με βάση την κοινοτική νομοθεσία, μια προβληματική επιχείρηση μπορεί να λάβει κρατικές ενισχύσεις υπό ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις που καθορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές του 2004 για τις ενισχύσεις διάσωσης και αναδιάρθρωσης της Ε.Ε.