Τη δέσμευσή της για μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου της χώρας θα τηρήσει η κυβέρνηση της Ισπανίας, ενώ παράλληλα δεν θα μειώσει τις συντάξεις του Δημοσίου, μετά την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης της Ε.Ε. νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, όπως δήλωσε σήμερα η υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαθ.
Τα σχόλιά της απηχούν αυτά που είχε κάνει νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών, Αράντσα Γκονθάλεθ, σύμφωνα με την οποία η ιβηρική χώρα σκοπεύει να προβεί στην μεταρρύθμιση του εργατικού της δικαίου για να μειωθεί το ποσοστό διαρθρωτικής ανεργίας στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της που συνδέονται με την αποδέσμευση των πόρων ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Θα τηρήσουμε την κυβερνητική συμφωνία επειδή αυτό είναι απαραίτητο», δήλωσε η υπουργός Εργασίας στον ραδιοσταθμό SER και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η συμφωνία της Ε.Ε. μπορεί να επηρεάσει τη συμφωνία ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον εταίρο του, το Unidas Podemos, για την μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου του 2012.
Η Ντίαθ σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να διορθωθεί αυτό που χαρακτήρισε «τεράστια επισφάλεια» στην αγορά εργασίας της Ισπανίας και η υποτίμηση των μισθών σε αυτή, αλλά υπογράμμισε ότι αυτά τα θέματα θα αντιμετωπιστούν σε συνομιλίες με τα συνδικάτα και τις επιχειρηματικές ενώσεις.
Στην ερώτηση αν οι συντάξεις του Δημοσίου θα μειωθούν ως συνέπεια της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απάντησε απλά: «Όχι».
Η μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, η οποία είχε θεσπιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, επιτρέπει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, καθιστώντας πιο εύκολη την μείωση αποδοχών και λιγότερο δαπανηρή την απόλυση εργαζομένων.
Οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης αυτής επιχειρηματολογούν ότι βοήθησε να μετατραπεί η Ισπανία σε μια πιο ανταγωνιστική αγορά, αλλά οι επικριτές της δηλώνουν ότι υπονομεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων και προωθεί τη δημιουργία πιο επισφαλών χαμηλόμισθων θέσεων εργασίας.
«Η αποστολή που έχουμε είναι να φέρουμε εις πέρας μεταρρυθμίσεις με την συναίνεση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας», δήλωσε χθες Τετάρτη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta η Γκονθάλεθ, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω όσον αφορά τις τροποποιήσεις που θα γίνουν στην νομοθεσία.
Το ποσοστό των ανθρώπων στην Ισπανία που έχουν καταχωρηθεί ως άνεργοι αυξήθηκε κατά 0,13% τον Ιούνιο από ότι ήταν έναν μήνα νωρίτερα ή κατά 5.017 ανθρώπους, με 3,86 εκατομμύρια να βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας μετά την άρση της καραντίνας που είχε επιβληθεί λόγω κορονοϊού.