Ένα θαλάσσιο αιολικό πάρκο, ισχύος 1.075 MW, που βρίσκεται 27 χλμ. από την ακτή Angus στο Firth of Forth στα ανοικτά της Σκωτίας, αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο αιολικό έργο της χώρας.
Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου, από την Seagreen Wind Energy Limited, εκτιμάται ότι θα παρέχει καθαρή ενέργεια σε περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά.
Όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης επενδύουν στην καθαρή ενέργεια, δημιουργώντας εντυπωσιακά έργα που καλύπτουν μέρος των ενεργειακών αναγκών τους. Το αιολικό πάρκο της Σκωτίας έρχεται να προστεθεί σε αυτή λίστα. Την ίδια στιγμή, δύο μεγάλα, κομβικής σημασίας, έργα, αναπτύσσονται σε Γαλλία και Δανία.
Το γιγαντιαίο αιολικό πάρκο της Γαλλίας
Στην κατασκευή ενός υπερσύγχρονου υπεράκτιου αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 497 μεγαβάτ προχωρά η Γαλλία στο πλαίσιο της προώθησης όλο και περισσότερο των καθαρών πηγών ενέργειας.
Η δημιουργία του εν λόγω πάρκου θα γίνει 13 χιλιόμετρα έξω από την πόλη Φεκάμπ, στο ανατολικό τμήμα της Μάγχης, στη Νορμανδία, και είναι το τρίτο χρηματοδοτούμενο έργο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη χώρα που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλοποίηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση ανεξάντλητων πηγών όπως είναι ο αέρας και ο ήλιος. Το πάρκο θα ανήκει στην Éolien Maritime France (EMF), μια κοινοπραξία των εταιρειών EDF Renouvelables France και Enbridge, μαζί με την WPD.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει το έργο θα απαρτίζεται από 71 ανεμογεννήτριες. Αρκεί να αναλογιστεί κάνεις ότι κατά τη διάρκεια της πλήρους λειτουργίας του αναμένεται να παρέχει σε ετήσια βάση ηλεκτρική ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες ούτε λίγο ούτε πολύ… 770.000 ατόμων.
Το εντυπωσιακό έργο της Δανίας
Ένα φιλόδοξο και συνάμα εντυπωσιακό έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ετοιμάζει η Δανία. Με στόχο τον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος σε υπεράκτια αιολική ενέργεια στοχεύει, η χώρα της Βόρειας Ευρώπης θα δημιουργήσει δύο ενεργειακά νησιά με πάρκα ανεμογεννητριών σε Βαλτική και Βόρεια Θάλασσα.
Το έργο, που περιλαμβάνει την αξιοποίηση του νησιού Μπόρνχολμ αλλά και την κατασκευή ενός τεχνητού νησιού, θα κοστίσει έως και 37 δισεκατομμύρια ευρώ και εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της χώρας να μειώσει τις εκπομπές αέριων ρύπων κατά 70% μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Η κυβέρνηση της Δανίας ευελπιστεί πως μέχρι το 2030 το κάθε νησί θα έχει απόδοση 2 γιγαβάτ, ενώ σε βάθος χρόνου θα αποδίδει 5 γιγαβάτ έκαστο. Μάλιστα, ενδέχεται να ανεγερθούν στα νησιά και εργοστάσια παραγωγής υδρογόνου, τα οποία θα αξιοποιούν την αιολική ενέργεια.
Με την ελάχιστη απόδοση των 2 γιγαβάτ, τα δύο αιολικά πάρκα θα μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν 4 εκατομμύρια νοικοκυριά από τα 5,8 εκατομμύρια νοικοκυριά που περιλαμβάνει η χώρα.