Συνεχίστηκαν σήμερα οι προσπάθειες στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ecofin για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, που διχάζει Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις συζητήσεις διαπιστώθηκε πρόοδος και τα κράτη-μέλη παρείχαν την απαιτούμενη ευελιξία στην ελληνική Προεδρία για να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η βασική ένσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην απόφαση του Ecofin του περασμένου Δεκεμβρίου αφορά την απόφαση για τη σύσταση ευρωπαϊκού ταμείου εξυγίανσης ή εκκαθάρισης τραπεζών με τη μέθοδο της διακυβερνητικής διαδικασίας. Η Ευρωβουλή ζητάει το ταμείο να ενταχθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δηλαδή να λειτουργεί με βάση τους κοινοτικούς κανόνες, ενώ αμφισβητεί επίσης τη διαδικασία λήψης της απόφασης για το πότε μια τράπεζα θα τίθεται σε καθεστώς εξυγίανσης ή εκκαθάρισης, ζητώντας να λαμβάνεται η απόφαση από την Κομισιόν και όχι από τα κράτη-μέλη.
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του Συμβουλίου, ο προεδρεύων υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η ελληνική Προεδρία καλωσορίζει τη βούληση του Συμβουλίου σχετικά με την παροχή ευελιξίας, προκειμένου να διερευνηθούν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιθανές εναλλακτικές λύσεις που θα εξεταστούν σε βάθος στο επόμενο Συμβούλιο στις 11 Μαρτίου. Τόνισε δε ότι για την ελληνική Προεδρία είναι επείγον να βρεθεί ο απαραίτητος κοινός τόπος βάσει του οποίου θα υπάρξει έγκαιρα συμφωνία εντός της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου.
Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ότι στην τελική συμφωνία είναι προς το κοινό συμφέρον να συμμετέχουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Αναφερόμενος ειδικότερα στα θέματα για τα οποία διερευνάται η δυνατότητα να υπάρξει συμβιβασμός, ο προεδρεύων του Συμβουλίου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις λεπτομέρειες που θα ισχύσουν στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων κατά τη μεταβατική περίοδο της λειτουργίας του ευρωπαϊκού ταμείου εξυγίανσης, τον ρόλο που θα έχουν το Συμβούλιο και η ΕΚΤ, αλλά και οι διαδικασίες εκκαθάρισης εκ των έσω (Bail in).
Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ έκανε λόγο για εποικοδομητικό πνεύμα στις σημερινές συζητήσεις, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις ενστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που απορρίπτει τη διακυβερνητική συμφωνία. Ο κοινοτικός επίτροπος εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία εντός του επόμενου διμήνου, μεταξύ του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γιερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε σε εποικοδομητικές συζητήσεις που επιτρέπουν «να φτάσουμε πιο κοντά σε συμφωνία» και τόνισε ότι οι πάντες υποστήριξαν πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη Μαρτίου.