Ως μάννα εξ ουρανού αναμένει τη νέα τράπεζα για τις μικρομεσσαίες επιχειρήσεις που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο κλάδος που βλέπει τα μέλη να βρίσκονται ολοένα και πιο κοντά στο λουκέτο.
Η κατάθεση νομοσχεδίου για την ίδρυση τράπεζας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα, και θα είναι η μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ.
Το υπουργείο προσπαθεί να «λαδώσει» τις μηχανές της αγοράς οι οποίες φαίνεται να υπολειτουργούν από τη βαθιά ύφεση των τελευταίων τριμήνων, εκκινώντας χρηματοδοτήσεις και δάνεια σε επιχειρήσεις που μπορεί να φτάσουν τα 7 δισ. ευρώ ώς το τέλος του χρόνου. Αυτά στοχεύεται ότι θα αντληθούν μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου από τα κοινοτικά ΕΣΠΑ και από το ΤΕΜΠΜΕ.
Η πλειονότητα των εμπόρων αντιμετωπίζει σημαντικό πλέον προβλήματα με τους προμηθευτές τους, ιδιαίτερα τους ξένους, καθώς αυτοί απαιτούν προεξόφληση των εμπορευμάτων που παραγγέλνουν οι Έλληνες έμποροι.
Η κατάσταση είναι ασφυκτική, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς «καρφώνοντας» τις κλειστές πόρτες των τραπεζών. Η ύφεση που πλήττει την αγορά σε συνδυασμό με τις υψηλές υποχρεώσεις των περισσοτέρων εταιρειών και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη χρηματοδότηση τους, τις φέρνει ολοένα και πιο κοντά στο λουκέτο.
Έως τώρα υπήρχε ένα εύλογο χρονικό διάστημα πίστωσης για την εξόφληση των προμηθειών. Η πραγματικότητα πλέον είναι εντελώς διαφορετική για τις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις οι οποίες επισημαίνουν ότι η ροή του χρήματος στην αγορά «βραδυπορεί».
Αξίζει τέλος εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται μία στις πέντε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βάλει λουκέτο, καθώς αδυνατεί να αντεπεξέλθει στη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Περίπου 175.000 μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή το 20,9%, θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2011.
Το ποσοστό αυτό μάλιστα σχεδόν διπλασιάστηκε τον τελευταίο χρόνο, αφού σε ανάλογη έρευνα, τον Μάιο του 2009, ήταν 11,7%. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαθούν 300.000 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του 2011. Εν τω μεταξύ, άλλες περίπου 200.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 23,5%, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη συνέχιση της δραστηριότητάς της.
Πηγή: reporter.gr