Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε τη Δευτέρα το Bitcoin, εν μέσω ισχυρών πιέσεων από τις κεντρικές τράπεζες και τις ρυθμιστικές αρχές που τάσσονται κατά της χρήσης του ως υποκατάστατο άλλων νομισμάτων, αφότου είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες περί ερευνών του FBI σε υποθέσεις μαύρου χρήματος.

Η ισοτιμία του εικονικού νομίσματος με το δολάριο υποχώρησε περαιτέρω τη Δευτέρα από τα 692 δολάρια στα επίπεδα των 500 δολαρίων, καταγράφοντας πτώση 27% από την Παρασκευή. Το Bitcoin έχει χάσει πάνω από το 50% από τον Νοέμβριο του 2013 όταν «έσπασε» το φράγμα των 1000 δολαρίων. Τον Ιανουάριο του 2013 βρισκόταν στα 13,3 δολάρια.

Την Παρασκευή, ύστερα από μια μεγάλη πράξη σε ένα από τα ανταλλακτήρια που δέχονται το Bitcoin, το ανταλλακτήριο Mt. Gox διέκοψε όλες τις συναλλαγές σε Bitcoin.

Εν τω μεταξύ, ψευδονόμισμα χαρακτηρίζουν το Bitcoin οι εισαγγελικές Αρχές της Ρωσίας, οι οποίες έκριναν ως παράνομη την αντιμετώπιση του ως παράλληλου νομίσματος.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ρώσοι εισαγγελείς έκριναν πως το εικονικό ψηφιακό νόμισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και προειδοποίησαν κατά της χρήσης του Bitcoin. Η Γενική Εισαγγελία συνεργάζεται με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες για την επιβολή του νόμου και την αποτροπή χρήσης ψευδονομισμάτων μέσω αυστηρών κυρώσεων.

Εδώ και αρκετούς μήνες, πάντως, πολλές κεντρικές τράπεζες έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους που κρύβει το Bitcoin, ανάμεσά τους η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, της Εσθονίας και της Κίνας.

H κεντρική τράπεζα της Εσθονίας, προειδοποίησε τους καταναλωτές να μείνουν μακριά από το Bitcoin καθώς εγκυμονεί κινδύνους. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο επικεφαλής του τμήματος πληρωμών και συστήματος διακανονισμών της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας Mihkel Nommela δήλωσε ότι το Bitcoin «είναι ένα προβληματικό σχέδιο».