Μόνο στις μισές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχουν δώσει προτάσεις ρύθμισης οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων, όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιεύει το ΑΜΠΕ, από συστάσεως της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της κύριας κατοικίας, δηλαδή από την 1η Ιουλίου 2019) έως και την 16η Ιουνίου 2020, από τις 4.596 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τους πολίτες και έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες και στους διαχειριστές δανείων (δηλαδή έχουν περάσει από την πρώτη «κρισάρα» της πλατφόρμας) μόνο στις μισές, δηλαδή στις 2.317 αιτήσεις, οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης έχουν δώσει προτάσεις.
Κατά τα λοιπά μέσω της πλατφόρμας συνολικά έχουν ρυθμιστεί 67,6 εκατ. ευρώ δανειακών απαιτήσεων με υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία.
-Έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλών, ύψους 11,9 εκατ. ευρώ.
-Εγκρίθηκε κρατική επιδότηση, μέχρι την συνολική εξόφληση των δόσεων αποπληρωμής των δανείων που ρυθμίστηκαν, ύψους 25,6 εκατ. ευρώ.
Στην Τρίτη Έκθεση Πρόοδου αναφορικά με την εξέλιξη του ζητήματος της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους διαπιστώνεται ότι από τον Ιούλιο 2019 έως τα τέλη Μαΐου 2020 ρυθμίστηκαν επιτυχώς, τόσο από τις τράπεζες όσο και από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις 252.529 στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, συνολικού ύψους 12,33 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα
-Από τις τράπεζες ρυθμίστηκαν επιτυχώς 200.638 δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, πολύ μικρών, μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων) ύψους 10,2 δισ. ευρώ.
-Από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων ρυθμίστηκαν επιτυχώς 51.891 δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων) ύψους 2,15 δισ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά τον Μάιο:
A. Aπό τις τράπεζες ρυθμίστηκαν επιτυχώς 10.148 δάνεια, ύψους 601,8 εκατ. ευρώ.
Εκ των δανείων αυτών:
-4.188 δάνεια (41,27%) ήταν στεγαστικά, ύψους 288,88 εκατ. ευρώ.
-5.018 δάνεια (49,45%) ήταν καταναλωτικά, ύψους 64,91 εκατ. ευρώ.
-932 δάνεια (9,18%) ήταν πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 214,32 εκατ. ευρώ.
-10 δάνεια (0,10%) ήταν μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, ύψους 33,79 εκατ. ευρώ.
Β. Από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (Credit Servicing Firms) ρυθμίστηκαν επιτυχώς 3.217 δάνεια, συνολικού ύψους 88,1 εκατ. ευρώ. Συνολικά περίπου στα 8 από τα 10 δάνεια διενεργήθηκε διαγραφή οφειλής (στο 82,15% των οφειλετών έγινε «κούρεμα» χρέους).
Εκ των δανείων αυτών:
-3.211 αφορούσαν σε στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια (δηλ. δάνεια προς ατομικές επιχειρήσεις – ελεύθερους επαγγελματίες), συνολικού ύψους 82 εκατ. ευρώ.
-6 αφορούσαν σε δάνεια μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 6,2 εκατ. ευρώ.
Ευρωζώνη: Επιταχύνθηκε τον Μάιο ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς τις επιχειρήσεις
Oι χορηγήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης συνέχισαν να αυξάνονται και τον Μάιο, καθώς οι εταιρείες στηρίζονταν πολύ στις τραπεζικές πιστώσεις για να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους εν μέσω της καραντίνας που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες επιταχύνθηκε στο 7,3% έναντι 6,6% τον Απρίλιο, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009. Τα δάνεια προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 3%, όσο και τον Απρίλιο.
Αν και οι τράπεζες αρχικά φάνηκε να κάνουν πιο αυστηρή την πρόσβαση σε πιστώσεις, μία σειρά μέτρων που πήραν οι κυβερνήσεις και η ΕΚΤ, από τις εγγυήσεις δανείων έως πιο χαλαρούς κανόνες για τα ενέχυρα, έδωσαν ώθηση στον δανεισμό. Η ΕΚΤ δάνεισε το ποσό των 1,3 τρισ. ευρώ στις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα με επιτόκιο έως και -1%, εφόσον αυτές τουλάχιστον διατηρήσουν το ύψος των δανείων τους στην πραγματική οικονομία.
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος με ευρεία έννοια (Μ3) επιταχύνθηκε τον Μάιο στο 8,9% από 8,2% τον Απρίλιο.