Σε συμφωνία ήλθαν η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με μια νέα Οδηγία για την ηλεκτρονική τιμολόγηση στις δημόσιες συμβάσεις. Πλέον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει επί του σχεδίου Οδηγίας σε σύνοδο της ολομέλειάς του και κατόπιν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να το υιοθετήσει επισήμως.
Η Οδηγία για την ηλεκτρονική τιμολόγηση στις δημόσιες συμβάσεις προβλέπει τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων από οργανισμούς του δημοσίου κατά τη διαδικασία αγοράς προμηθειών και υπηρεσιών ή διαγωνισμών δημοσίων έργων.
Το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ έθεσε εξαρχής ως βασική προτεραιότητά του την υιοθέτηση της Οδηγίας, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει η εφαρμογή της και για την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή της Οδηγίας αναμένεται μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και της κρατικής δαπάνης για προμήθειες, διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του Δημοσίου και απλοποίηση των διαδικασιών λειτουργίας κράτους και επιχειρήσεων.
Η μείωση του κόστους και η απλοποίηση των διαδικασιών προκύπτουν μεταξύ άλλων από:
-Την αποφυγή του κόστους έκδοσης (χαρτί κλπ.), αποστολής και αποθήκευσης των τιμολογίων.
-Την κατάργηση της διαδικασίας επανακαταχώρησης (πληκτρολόγηση) των τιμολογίων από τους παραλήπτες.
-Τη μείωση των λαθών.
-Τη διευκόλυνση του φορολογικού ελέγχου αλλά και του ελέγχου στις δημόσιες συμβάσεις.
Αναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι με την επέκταση της χρήσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης η σύναψη των δημοσίων συμβάσεων θα γίνεται με περισσότερη ταχύτητα και λιγότερο κόστος, ενώ μειώνονται τα εμπόδια πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς του Δημοσίου. Όπως ανέφερε, η ευρεία χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στους δημόσιους διαγωνισμούς σε επίπεδο ΕΕ θα εξασφαλίσει μείωση των κονδυλίων που προορίζονται για δημόσιες προμήθειες έως και 2,3 δισ. ευρώ.
Η Οδηγία προβλέπει την ανάπτυξη ενός κοινού, διαλειτουργικού προτύπου για την ηλεκτρονική τιμολόγηση από τις Ευρωπαϊκές υπηρεσίες τυποποίησης (CEN, Cenele, ETSI) το οποίο θα πρέπει να υιοθετηθεί εντός 36 μηνών από την έναρξη ισχύος της Οδηγίας. Μετά την δημοσιοποίηση του νέου προτύπου, οι κεντρικές αναθέτουσες αρχές θα έχουν περιθώριο μέχρι 18 μήνες για να το εφαρμόσουν. Οι τοπικές και περιφερειακές αναθέτουσες αρχές θα έχουν το δικαίωμα εξαίρεσης από την προθεσμία έως και 30 μήνες από την δημοσιοποίηση του προτύπου.
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως το υπουργείο Ανάπτυξης στοχεύει στο να εφαρμόσει χωρίς καθυστέρηση την Οδηγία για την Ηλεκτρονική Τιμολόγηση.