Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διαβίβασε ένα νέο έγγραφο στη Βουλή για τη συνδρομή εταιρειών ως χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων στη διαδικασία του PSI, ως απάντηση, σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, για τις δαπάνες που έγιναν στη διεκπεραίωση του ελληνικού κουρέματος χρέους.
Είχε προηγηθεί έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνας Χρυσοβελώνη, στο οποίο παρέθετε τον κατάλογο των εταιρειών που παρείχαν υπηρεσίες στο PSI.
Ο κ. Τσίπρας είχε επισημάνει ότι «αυξήθηκε κατακόρυφα η δαπάνη ως έξοδα δημοσίου χρέους σε τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους το 2012, που ήταν η χρονιά του PSI, και αυτή ανήλθε στα 635 εκατομμύρια ευρώ».
Στην ερώτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην εταιρεία LAZARD για την οποία ανέφερε ότι δόθηκαν 25 εκατομμύρια ευρώ και τη δικηγορική εταιρεία CGSH (Hamilton) στην οποία, όπως ανέφερε, δόθηκαν 6 εκατομμύρια ευρώ αμοιβή για τις υπηρεσίες της και 1,5 εκατομμύριο ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης, ως συμβούλους στη διεκπεραίωση του PSI.
Ειδικά στην ερώτηση του κ. Τσίπρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σπεύδει να επισημάνει ότι η διαδικασία του PSI αποτελούσε ένα έργα πρωτόγνωρου μεγέθους και πολυπλοκότητας που θα έπρεπε να υλοποιηθεί στο συντομότερο δυνατό χρόνο και ακόμη ότι η ανταλλαγή αυτή ήταν ονομαστικού ποσού 205,5 δισεκατομμύρια ευρώ την ώρα που η ανταλλαγή των ομολόγων της Αργεντινής αφορούσε ομόλογα ονομαστικής αξίας 81,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει επίσης ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην περίπτωση της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων ήταν και είναι πολλαπλοί, διότι πέραν των διαφόρων κατηγοριών των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες κλπ), καθοριστικό ρόλο (στην ανταλλαγή) έχουν τα θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΕΤΧΣ και το ΔΝΤ.
«Ο συντονισμός και η συμφωνία με κάθε έναν από τους παραπάνω φορείς σε μια διαδικασία πρωτόγνωρη για την Ευρωζώνη κρίθηκε ότι απαιτούσε τη συνδρομή χρηματοοικονομικού και διεθνούς νομικού συμβούλου με ικανή εμπειρία, κύρος και επαρκές στελεχιακό προσωπικό», εξηγεί ο κ. Σταϊκούρας.
Ειδικά για το νομικό γραφείο Cleary Gottlieb Steen and Hamilton LLP, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει πως κρίθηκε από την τότε κυβέρνηση ως το πλέον εξειδικευμένο νομικό γραφείο παγκοσμίως σε θέματα αναδιαπραγμάτευσης κυβερνητικού χρέους.
Τα τελευταία 30 χρόνια έχει εκπροσωπήσει, ως νομικός σύμβουλος, τις περισσότερες κυβερνήσεις που έχουν προβεί σε κάποιας μορφής εθελοντική ή υποχρεωτική αναδιάρθρωση χρέους.
Συμπληρωματικά, αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο γραφείο έχει επιλεγεί ως σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Χρηματοοικονομικής Επιτροπής (EFC) για τη σύνταξη των όρων περί συλλογικών διαπραγματεύσεων των πιστωτών που θα ισχύουν σε όλα τα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά το 2013.
Για την εταιρεία δε Lazard Freres SAS, στο έγγραφο αναφέρεται ότι αποτελεί διεθνή εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών και διαχείρισης κεφαλαίων, ειδικεύεται σε θέματα συγχωνεύσεων, αναδιαρθρώσεων, συγκέντρωσης και διαχείρισης κεφαλαίων.
Επιπλέον ο συγκεκριμένος οίκος δεν έχει επενδυτική έκθεση έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ στελέχη του έχουν συμμετάσχει σε αναδιαρθρώσεις χρέους και σε άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάζει ο κ. Σταϊκούρας για το PSI ανατέθηκαν:
• Καθήκοντα χρηματοοικονομικού συμβούλου στην εταιρεία LAZARD Freres S.A.S (ΦΕΚ 2454/Β/2-11-2011)
• Καθήκοντα νομικού συμβούλου στην εταιρεία Cleary, Gottlieb Steen&Hamilton LLP(ΦΕΚ 2454/Β/2-11-2011)
• Καθήκοντα αντιπροσώπων ανταλλαγής, πληροφόρησης και καταμέτρησης συναλλαγής (Exchange, information and tabulation agent) στην κοινοπραξία Ελληνικά Χρηματιστήρια-Bondholders Communications Group (ΦΕΚ 2673/Β/9-11-2011 και ΦΕΚ 436/Β/24-2-2012)
• Καθήκοντα αντιπροσώπων Ολοκλήρωσης συναλλαγής (Closing agents) στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Deutsche Bank και HSBC (ΦΕΚ 436/Β/24-2-2012 και ΦΕΚ 1661/Β/15-5-2012). Η επιλογή έγινε κατόπιν αιτήματος του ΟΔΔΗΧ για υποβολή προσφοράς προς πέντε εξειδικευμένες τράπεζες και επιλέχτηκε η πιο συμφέρουσα προσφορά της Deutsche Bank και HSBC.
• Καθήκοντα εμπιστευματοδόχου (trustee) στο εξειδικευμένο γραφείο Wilmington Trust LTD UK (ΦΕΚ 436/Β/24-2-2012).
• Νομικοί οίκοι Allen and Overy white&case και δικηγορικό γραφείο Κουταλίδη για νομική υποστήριξη προς το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) (ΦΕΚ 1661/Β/15-5-2012)
• Για το Debt buy back ανατέθηκαν καθήκοντα Joint Dealer Managers στους Βασικούς Διαπραγματευτές Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου Deutsche Bank AG και Morgan Stanley. Επιπροσθέτως, ανατέθηκαν καθήκοντα Lead Structuring Agent στην Deutsche Bank και καθήκοντα νομικού συμβούλου στην Cleary, Gottlieb Steen&Hamilton LLP (ΦΕΚ 3189/Β/30-11-2012).
Όσον αφορά την αύξηση των παράλληλων δαπανών χρέους ΚΑΕ 6311 που παρατηρείται τα έτη 2010-2013 πέρα από τις παραπάνω δαπάνες, όπως διευκρινίζεται στο έγγραφο του ΟΔΔΗΧ, το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελληνική Δημοκρατία για τα δάνεια που λαμβάνει από τον μηχανισμό στήριξης (EFSF-ESM-IMF) επιβαρύνεται με τα παρακάτω κόστη:
• 50 μ.β προκαταβολικά σε κάθε δόση που εκταμιεύεται (up front service fee)
• 10 μ.β annual Guarantee commission fee (καταργήθηκε με τις αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012)
• 0,5 μ.β ετήσια προμήθεια πάνω στα οφειλόμενα ποσά των δανείων (annual service fee)
• Commitment fee-coverage of negative cost of carry του EFSF για το χρονικό διάστημα που αντλεί κεφάλαια το EFSF μέχρι την ημέρα που εκταμιεύει στην δανειζόμενη χώρα.