Τη χθεσινή γαλλογερμανική πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης , ύψους 500 δισ. ευρώ, καλωσόρισε ένθερμα ο γενικός διευθυντής του ESM.
Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής του ESM τονίζει ότι η πρόταση αυτή θα στήριζε μία βιώσιμη ανάκαμψη στην Ευρώπη από την κρίση του κορονοϊού.
Και προσθέτει: «Στηρίζω με συνέπεια την άποψη ότι ορισμένες μεταβιβάσεις απαιτούνται για να αντιμετωπίσουν την οικονομικά ζημιά που έχει προκληθεί από την κρίση και ότι ο μόνος τρόπος για να γίνουν οι μεταβιβάσεις αυτές είναι μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αν εφαρμοστεί, η γαλλογερμανική πρόταση θα αποτελέσει ένα μεγάλο θεμέλιο της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην κρίση και θα προστατεύσει την ενιαία αγορά καθώς και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
Θα συμπλήρωνε τις άλλες ευρωπαϊκές αντιδράσεις που αποτελούν ήδη συμφωνηθέντα δίχτυα ασφαλείας για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα κράτη μέσω του (προγράμματος) SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενός προγράμματος εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Στήριξης του ESM για την κρίση της πανδημίας.
Είναι σημαντικό ότι η χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα βοηθήσει κυρίως τις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση. Τα δύο ευρωπαϊκά πακέτα είναι επίσης συμπληρωματικά από πλευράς χρόνου: Η στήριξη του ESM για την κρίση της πανδημίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα κράτη – μέλη του ευρώ από τώρα. Επίσης, το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σύντομα οι εγγυήσεις της ΕΤΕπ θα είναι διαθέσιμα σε πολύ λίγο».
Απορρίπτει την πρόταση η Αυστρία
Απορρίπτοντας το «Ταμείο ανάκαμψης», που πρότειναν χθες Γαλλία και Γερμανία για την παροχή βοήθειας προς τις πληγείσες από τον κορονοϊο χώρες-μέλη της ΕΕ, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς διαμήνυε σήμερα, μέσω Twitter, ότι «η θέση μας παραμένει αμετάβλητη», και σημείωνε πως αντάλλαξε απόψεις με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας, οι οποίος κρατούν επίσης αρνητική στάση.
Από την πλευρά του, ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, επιβεβαιώνοντας την αρνητική στάση της Αυστρίας, τόνισε χαρακτηριστικά : «Εξακολουθούμε να αρνιόμαστε να χρηματοδοτούμε επιχορηγήσεις που δεν επιστρέφονται, και, αντί κάλυψης κόστους για τα χρέη του παρελθόντος, χρειαζόμαστε επενδύσεις στο μέλλον».
Ταυτόχρονα, ο ίδιος, διαβεβαιώνοντας ότι η προθυμία της Αυστρίας να βοηθήσει είναι “πολύ υψηλή”, αλλά με τη μορφή εξοφλητέων δανείων, ανέφερε κατηγορηματικά πως «δεν θα δεχτούμε κοινοτικοποίηση χρέους υπό το πρόσχημα της κρίσης».
Για το ίδιο θέμα, ο Χάραλντ Βιλίμσκι, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων – το οποίο συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαίου 2019 — απορρίπτοντας το «Ταμείο ανάκαμψης», ανέφερε ότι η πρόταση Μέρκελ και Μακρόν «δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα χρηματικό δώρο για χώρες που εδώ και χρόνια δεν έχουν τον έλεγχο του κρατικού προϋπολογισμού τους».
Η σημερινή απόρριψη του «Ταμείου ανάκαμψης» από τον Αυστριακό καγκελάριο και τον υπουργό του των Οικονομικών, έρχεται να προστεθεί στην κατηγορηματική αντίθεση που προέβαλε από τα τέλη Μαρτίου ο Σεμπάστιαν Κουρτς στην ενδεχόμενη έκδοση των αποκαλούμενων «κορονοομολόγων», δηλαδή ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο νέος κορονοϊός.
Για την επίμονη άρνησή του, που ο ίδιος είχε προβάλει κατά την τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 26 Μαρτίου, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος είχε δεχθεί δριμεία κριτική από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, ο οποίος είχε καταγγείλει ως «ανεύθυνο» το ότι «οι αυτοαποκαλούμενοι ενάρετοι κατηγορούν τους άλλους, για μία ακόμη φορά, ότι ξοδεύουν πολλά».
«Ο ιός δεν έχει τίποτε να κάνει με το έλλειμμα ή τα χρέη, και μας αφορά όλους», σημείωνε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας σε συνέντευξη του, και παρέπεμπε στην υποστήριξη της πρωτοβουλίας έκδοσης «ομολόγου του κορονοϊού» από «εύπορες» χώρες όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο ή η Σλοβενία.
Ο ίδιος είχε αναφέρει επίσης, ότι η Αυστρία και η Ολλανδία θα αλλάξουν την στάση τους «μέσα σε 20 ημέρες, όταν και οι ίδιες βρεθούν σε εκείνη την κατάσταση την οποία βιώνουν (σ.σ. με τον κορονοϊό) ήδη τώρα οι άλλες χώρες».
Θετική η Πορτογαλία
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εκτίμησε σήμερα ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας συνιστά μια «εξαιρετική πρόταση» αλλά απαιτείται να γίνει περαιτέρω επεξεργασία του.
«Η πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι μια εξαιρετική απάντηση για να βρούμε εύρωστους μηχανισμούς ανταπόκρισης στην ευρωπαϊκή κρίση», είπε στους δημοσιογράφους ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός, επισημαίνοντας όμως ότι θα χρειαστεί ακόμη να γίνει αρκετή δουλειά.
Παρίσι και Βερολίνο πρότειναν τη Δευτέρα τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «ταμείου ανάκαμψης» ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ με την ΕΕ να αντλεί χρήματα από τις αγορές, ανοίγοντας τον δρόμο για την αμοιβαιοποίηση του χρέους στην Ευρώπη, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, ώστε να βγουν οι χώρες μέλη από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού.
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα πρέπει ακόμη να ξεκαθαριστούν», παρατήρησε ωστόσο ο Πορτογάλος πρωθυπουργός. «Πώς θα μοιραστούν αυτοί οι πόροι μεταξύ των διαφόρων χωρών μελών;» διερωτήθηκε, επισημαίνοντας επίσης την «άκαμπτη στάση ορισμένων χωρών», όπως για παράδειγμα της Αυστρίας, που επιμένει ότι η βοήθεια θα πρέπει να δοθεί με τη μορφή δανείων.
Όπως και οι άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, η Πορτογαλία εκτιμά ότι η υγειονομική κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί με μέτρα λιτότητας όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στη χώρα μετά το 2011, σε αντάλλαγμα για τη διάσωσή της από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.