Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει άρθρο της της γαλλίδας υπουργού Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, στην εφημερίδα της Μελβούρνης «The Age», στο οποίο πραγματεύεται την ερμηνεία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος ως απόδειξη ενότητας στη Γηραιά Ήπειρο.
Το άρθρο αναφέρει πως παρόλη την κριτική που ασκήθηκε στο ευρώ, νέες χώρες προσδοκούν να το υιοθετήσουν, με τελευταία την Εσθονία, που αναμένεται να το χρησιμοποιήσει το 2011.
Ως απόδειξη της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η Λαγκάρντ αναφέρει την οικονομική βοήθεια που προσέφεραν οι εταίροι της στην Ελλάδα, τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης Σταθερότητας (European Financial Stability Facility) και τις προσπάθειες για αποτελεσματικότερη οικονομική ρύθμιση.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξελίσσονται σε περιόδους κρίσεις, επιχειρηματολογεί η Λαγκάρντ, «έτσι και το κοινό νόμισμα». Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν προταθεί αφορούν στην ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης μέσω βελτιωμένου ευρωπαϊκού συντονισμού, στη διεύρυνση της οικονομικής επιτήρησης των κυβερνητικών ελλειμμάτων, του δημοσίου και του ιδιωτικού χρέους και την επιβολή ποινών, και τέλος στη σύσταση αξιόπιστου πλαισίου επίλυσης κρίσεων χωρίς παρεμβάσεις στον κρατικό προϋπολογισμό του εκάστοτε κράτους-μέλους.
Είναι η εποχή της σταθεροποίησης και της θεσμοθέτησης μιας ευρωπαϊκής οικονομικής διοίκησης.
Οι Ευρωπαίοι αναμένουν ότι το νόμισμα που τούς βοήθησε κατά τη διάρκεια της κρίσης, θα τούς βοηθήσει και στην αναζωογόνηση των οικονομιών τους, δεδομένου ότι η ευρωζώνη, ως σύνολο, παρουσιάζει μεγαλύτερη ανάπτυξη απ’ ό,τι οι ΗΠΑ και το ευρώ εξακολουθεί να είναι το δεύτερο, ευρέως, χρησιμοποιούμενο νόμισμα εκτέλεσης εμπορικών συναλλαγών.