Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Πορτογαλία, εάν απαιτηθεί, «επιπρόσθετη βοήθεια» μετά το τέλος του προγράμματος στήριξής της, που τερματίζεται τον Μάιο του 2014, όπως ανέφερε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Νομισματικές υποθέσεις και το Ευρώ Όλι Ρεν.
«Η Ευρώπη θα τηρήσει την υπόσχεσή της» και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Πορτογαλία «αν η χώρα χρειαστεί επιπρόσθετη βοήθεια», υπό τον όρο ότι η Λισαβόνα «θα συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προβαίνει», έγραψε ο Ρεν σε άρθρο του στην πορτογαλική οικονομική εφημερίδα Diario Economico.
«Η απόλυτη προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία το τρέχον πρόγραμμα», επέμεινε ο επίτροπος και πρόσθεσε πως «είναι επίσης εκ των ων ουκ άνευ η Πορτογαλία να διατηρήσει την δημοσιονομική πειθαρχία και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην διάρκεια των επόμενων ετών».
Η Πορτογαλία έλαβε τον Μάιο του 2011 ένα δάνειο ύψους 78 δισεκ. ευρώ από την διεθνή τρόικα των δανειστών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Σε αντάλλαγμα έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας για την μείωση των ελλειμμάτων της.
«Είναι φυσιολογικό να διερωτάται κανείς για αυτό που θα συμβεί» μετά το πέρας του προγράμματος τον Μάιο, «αλλά το να έδινε κανείς μια απάντηση αυτή τη στιγμή θα αποτελούσε εντελώς θεωρητική υπόθεση», εκτίμησε ο Ρεν.
Ο κεντροδεξιός πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο είχε διαβεβαιώσει στα μέσα του Δεκεμβρίου ότι η κυβέρνησή του έχει «δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες» που επιτρέπουν στη χώρα του να μην ζητήσει ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.
Είχε αναφερθεί σε δύο πιθανά σενάρια εξόδου της Πορτογαλίας από το πρόγραμμα στήριξης: την καταφυγή σε μια προληπτική γραμμή πιστώσεων ή την επιστροφή στις αγορές χωρίς επιπρόσθετη βοήθεια, όπως είχε συμβεί στην περίπτωση της Πορτογαλίας.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε πει αμέσως μετά ότι «κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου θα υπάρξει ένα πρόγραμμα, το οποίο θα δούμε ποια μορφή θα λάβει», για να διευκρινίσει στη συνέχεια ότι η λήψη της απόφασης αυτή «επαφίεται αποκλειστικά» στην πορτογαλική κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την επάνοδό της στις αγορές, η Λισαβόνα σχεδιάζει να δημοπρατήσει ομόλογα μέσης και μεγάλης διάρκειας κατά τους πρώτους μήνες του 2014. Το επιτόκιο των δεκαετών της ομολόγων παραμένει πάντως πολύ υψηλό, περί το 6%.