Σε ανακοινώσεις για τα μέτρα επανεκκίνησης και επαναλειτουργίας της οικονομίας τον Μάιο προχώρησε το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.
Αναφορικά με το τι θα ισχύσει για το μήνα Μάΐο οπότε και θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Γίναμε παράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε την υγειονομική κρίση. Τώρα μπαίνουμε στη δεύτερη φάση, την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων. Στα πλαίσια αυτής της νέας φάσης το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει προχωρήσει σε πολύ σκληρή προετοιμασία. Η οικονομία μας κάνει τα πρώτα της δειλά βήματα».
Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε τα εξής:
- Θέσαμε σε κυκλοφορία το πρώτο εργαλείο, αυτό είναι η παροχή κεφαλαίου κινήσεως σε όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που είναι ενήμερες. Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι εξαντλήσεως των πόρων
- Στις πρώτες μέρες του Μαΐου θα τεθεί σε κυκλοφορία το δεύτερο εργαλείο, την παροχή κεφαλαίου κινήσεως εγγυμένου δανείου και σε άλλες επιχειρήσεις. Λάβαμε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό κατά 200 εκκατομύρια.
- Τρίτον στην ειδική πλατφόρμα που στήσαμε για να μπορούν οι επιχειρήσεις να πάρουν τα δάνεια των επιχειρήσεων τους έχει ήδη εγκριθεί το μεγαλύτερο μέρος των δανείων αυτών.
- Οι επιχειρήσεις να είναι προσεκτικές στην υποβολή των αιτήσεων καθώς παρουσιάζονται γραφειοκρατικά προβλήματα.
- Τα χρήματα αυτά δεν θα ζητηθούν ποτέ πίσω από της επιχειρήσεις.
- Ήδη έχουμε στείλει στον κ. Σκυλακάκη την έναρξη δυο νέων κύκλων στον αναπτυξιακό νόμο και για τις μικρές επιχειρήσεις.
«Έμφαση στα επιδοτούμενα δανειοδοτικά εργαλεία για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων»
Πιο αναλυτικά ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ήδη έχουν υποβληθεί από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, 8.336 αιτήσεις προς τις τράπεζες, για κεφάλαια κίνησης από την Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΤΕΠΙΧΙΙ) και έχουν δεσμευθεί κεφάλαια ύψους περίπου 1,3 δισ. ευρώ προς παροχή ρευστότητας.
Το πρόγραμμα αφορά την επιδότηση επιτοκίου για δυο χρόνια, με τη δέσμευση της διατήρησης των θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου.
Στο μεταξύ, μέχρι τα μέσα Μαίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί δεύτερο πρόγραμμα για παροχή κεφαλαίου κίνησης, με εγγύηση του 80% του δανείου από το Δημόσιο.
Το ύψος του δανείου θα φτάνει μέχρι το 25% του τζίρου των επιχειρήσεων, ενώ θα προβλέπεται επίσης δέσμευση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου. Όπως εξήγησε ο υπουργός, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αφορά και επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους.
Το τρίτο εργαλείο που έχει ενεργοποιηθεί ήδη, είναι η επιδότηση επιτοκίου επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο μέχρι Ιούνιο, με δυνατότητα επέκτασης μέχρι και τον Αύγουστο, ενώ όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, στην πλατφόρμα της ΜΟΔ έχουν υποβληθεί 5.205 αιτήσεις από επιχειρήσεις που απασχολούν περίπου 93.000 εργαζόμενους και εκκρεμούν προς έγκριση επιπλέον 25.000 αιτήσεις, με το σύνολο των εργαζόμενων να ανέρχεται σε 600.000 άτομα.
Ο υπουργός διευκρίνησε ότι αφορά σε επιδότηση επιτοκίου και όχι δανειοδότηση και όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν θα ζητήσουμε τα λεφτά πίσω».
Ταυτόχρονα, υπογράφηκαν και 151 αιτήσεις ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν δυο νέοι κύκλοι υποβολής αιτήσεων στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, με προϋπολογισμό 150 εκατ ευρώ για τον νέο κύκλο που αφορά στις μικρές επιχειρήσεις και 350 εκατ ευρώ για τον νέο κύκλο του προγράμματος για τη γενική επιχειρηματικότητα.
«Μπαίνουμε στη δύσκολη και ανηφορική φάση της αντιμετώπισης της κρίσης, λόγω των οικονομικών συνεπειών και θα πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι, το υπουργείο προχώρησε στην αύξηση παραγωγής υγειονομικών υλικών, ενώ ταυτόχρονα δίνει έμφαση στα επιδοτούμενα δανειοδοτικά εργαλεία για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων «δημιουργώντας ένα ισχυρό πλέγμα οικονομικής δραστηριότητας»