Ολοκληρώθηκε η τέταρτη τηλεδιάσκεψη της συνόδου κορυφής της ΕΕ για τον κορονοϊό που διήρκησε περίπου 4 ώρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν ένα βήμα προς την από κοινού χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης αφού παρέλθει η πανδημία του νέου κορονοϊού, συμφωνώντας να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες αυτής της κοινής προσπάθειας, ανέφεραν πηγές από τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι 27 ανέθεσαν στην Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης.
Διπλωματικές πηγές, που παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη των «27» είπαν ότι η συζήτηση δεν ήταν σε τόσο υψηλούς τόνους όσο πριν από έναν μήνα. Όμως η διάσταση απόψεων εκφράστηκε με σαφήνεια, με τέσσερις χώρες –Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία– να διαφωνούν με την πρόταση χορήγησης βοήθειας για την ανάκαμψη μέσω επιδοτήσεων.
Το «στρατόπεδο» των βόρειων χωρών, που περιλαμβάνει και τη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του νέου Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27.
Από την άλλη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε στους ομολόγους του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να προικοδοτηθεί με ποσό 1,5 τρισεκ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες μέλη ώστε να διασφαλιστεί μια «συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ».
Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε: «Κινήθηκαν προς τα εμπρός χωρίς πραγματική σύμπνοια. Επαφίεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τετραγωνίσει τον κύκλο».
Καμπανάκι Μητσοτάκη στην ΕΕ: Δεν χρειάζονται οι χώρες περισσότερο χρέος
Την ανάγκη για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και κοινές λύσεις στα κοινά προβλήματα της ΕΕ λόγω του κορονοϊού επισημαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιασκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είναι σε εξέλιξη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που δεν αναληφθεί άμεσα δράση.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει πως η παρέμβαση της Ευρώπης θα πρέπει να είναι «μαζική, μεγάλη και άμεση». Ενώ προκείμενου να καθησυχαστούν οι γερμανικές κυρίως αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο κορονο-ομολόγου, το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού είναι πως τα κράτη πρέπει να λάβουν χρηματοδότηση με τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων.
«Δεν χρειάζονται οι χώρες περισσότερο χρέος. Εάν η δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθυστερήσει και δεν είναι άμεση κι αποφασιστική, τότε τα προβλήματα θα γίνουν τεράστια και οι δαίμονες του λαϊκισμού καραδοκούν», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες.
Άλλα βασικά σημεία της παρέμβασης του πρωθυπουργού αφορούν σε:
-Κοινό πλαίσιο των κρατών – μελών για τη σταδιακή απεμπλοκή από τα περιοριστικά μέτρα.
-Πρόσβαση όλων των κρατών – μελών από κοινού στο εμβόλιο, όταν παραχθεί.
-Στο πλαίσιο της ελευθερίας μετακίνησης ανθρώπων, να ενθαρρυνθούν οι πολίτες από τις χώρες του Βορρά να κάνουν τουρισμό στο Νότο σε περιοχές που είναι υγειονομικά ασφαλείς.
Ειδική αναφορά αναμένεται από τον κ. Μητσοτάκη στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.