Στην επικείμενη -από την 1η Ιανουαρίου του 2014- κατάργηση του κανόνα του 30% σχετικά με την υποβολή προσφορών από μονάδες παραγωγής ρεύματος, ως μέτρο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα και ως έμπρακτη απόδειξη από τη ΡΑΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι «πράγματι ενδιαφέρονται» για το κόστος της ενέργειας, αναφέρεται σε δημοσίευμά της η εφημερίδα ΑΞΙΑ.
Ο συντάκτης του κειμένου κάνει λόγο για το πλήθος των δηλώσεων και της ποσότητας του μελανιού, που χύνεται τον τελευταίο καιρό σχετικά με το κόστος της ενέργειας στην Ελλάδα, τόσο προς τις βιομηχανίες, όσο και προς τα νοικοκυριά, και προσθέτει: «Υποτίθεται ότι ΡΑΕ και ΥΠΕΚΑ κόπτονται για την προμήθεια φθηνού ρεύματος σε βιομηχανίες και οικιακούς καταναλωτές, ασχέτως αν τα πεπραγμένα τους δείχνουν άλλα, αφού μόλις τον περασμένο Αύγουστο αποφασίστηκε ο διπλασιασμός της εγγυημένης αμοιβής (ΑΔΙ), που λαμβάνουν οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, ακόμα και αν δεν λειτουργήσουν ούτε μία ώρα (δηλαδή ακόμη και αν είναι άχρηστες για την ηλεκτροδότηση της χώρας). Με τον τρόπο αυτό, αύξησαν το κόστος της ΔΕΗ και κατ’ επέκταση όλων ημών των καταναλωτών κατά 110 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, αφού – όπως αποφάνηκε η ΡΑΕ –, μόλις προχτές, η ΔΕΗ αποτελεί το μοναδικό προμηθευτή στη χώρα μας και γι’ αυτό της επέβαλε και πρόστιμο 4,4 εκατ. ευρώ, και άρα όποια επιβάρυνση της επιβάλουν οι εξυπηρετήσεις διάφορων συμφερόντων ή συντεχνιών τη μετακυλύει σε όλους εμάς».
Όπως σχολιάζει ο συντάκτης του κειμένου, «ήρθε, λοιπόν, η ώρα να δώσουν ένα πρακτικό πρώτο δείγμα η ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ ότι πράγματι ενδιαφέρονται για το κόστος της ενέργειας, με την κατάργηση, όπως προβλέπεται από την 1η Ιανουαρίου 2014, του κανόνα του 30% σχετικά με την υποβολή προσφορών από μονάδες παραγωγής ρεύματος.
Γιατί τα αναφέρουμε αυτά, αφού ο κανόνας αυτός, ούτως ή άλλως, προβλέπεται να καταργηθεί από 1ης Ιανουαρίου; Διότι πολλές φορές έχουμε δει μέχρι τώρα μεταβατικούς μηχανισμούς της αγοράς ηλεκτρισμού, που έπρεπε να λήξουν και την τελευταία στιγμή έλαβαν παρατάσεις, και μάλιστα επανειλημμένες, από ΡΑΕ και ΥΠΕΚΑ. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση της κατάργησης του κανόνα 30%, η ίδια η ΡΑΕ έχει αφήσει για τον εαυτό της ένα σχετικό παραθυράκι, αναφέροντας στην απόφασή της ότι “προ της παύσης εφαρμογής της εν λόγω ρύθμισης θα συνταχθεί ειδική μελέτη από τη ΡΑΕ”. Με άλλα λόγια, αν υπάρξουν “πιέσεις”, ο κανόνας μπορεί τελικά να μην καταργηθεί».
Το δημοσίευμα καταλήγει, εξηγώντας ποιο θα είναι το όφελος από την κατάργηση του συγκεκριμένου κανόνα: «Αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη ΔΕΗ για να χρηματοδοτήσει την επανασύνδεση και την τροφοδοσία με ρεύμα των χιλιάδων νοικοκυριών, που στερούνται το σημαντικό αυτό αγαθό ! Αναμένουμε!».