Στο Λουξεμβούργο θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, τη Δευτέρα και την Τρίτη. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συμμετάσχει και στην προγραμματισμένη συνάντηση της ομάδας εργασίας για το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στην Ε.Ε. υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman van Rompuy.

Ατύπως, το συμβούλιο των υπουργών θα απασχολήσουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού και η επικείμενη δημοσιοποίηση των προβλέψεων της Eurostat για το έλλειμμα του 2009, το οποίο η Eurostat, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπολογίζει σε πάνω από 15%, ίσως και στο 16% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, αν τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν έλλειμμα υψηλότερο από τις προβλέψεις, πρέπει να ληφθούν αντισταθμηστικά μέτρα μέσα σε ένα τρίμηνο.

Στο περιθώριο της συνόδου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα συναντηθεί με τον επίτροπο Όλι Ρεν και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ όπου και αναμένεται να τεθούν ατύπως ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα.

Στις εργασίες των συμβουλίων αναμένεται να κυριαρχήσουν μεταξύ άλλων η οικονομική κατάσταση της Ιρλανδίας, αλλά και της Πορτογαλίας.