Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι σήμερα, καθώς η έκτακτη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και από άλλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου δεν μπόρεσαν να ηρεμήσουν τις αγορές, ενώ η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας σημείωσε τη μεγαλύτερη βουτιά εδώ και 30 χρόνια εν μέσω της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ σημείωνε απώλειες 2,89 δολαρίων ή 8,5% στα 30,96 δολάρια το βαρέλι στις 12.12 (ώρα Ελλάδας), ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) υποχωρούσε τα 29,94 δολάρια, καταγράφοντας απώλειες 1,79 δολαρίων ανά βαρέλι ή 5,6%.
Για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού η Fed μείωσε χθες το βασικό επιτόκιό της κοντά στο μηδέν, προκαλώντας μία έκτακτη μείωση του επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ, καθώς άνοιγαν οι αγορές της Ασίας. Αργότερα παρενέβη και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, χαλαρώνοντας περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της σε μία έκτακτη συνεδρίαση. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν μπόρεσαν να καθησυχάσουν τους επενδυτές, με αποτέλεσμα τα χρηματιστήρια μετοχών να υποχωρήσουν ξανά.
«Γίνεται φανερό ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία τους για να αποτρέψουν μία κρίση, αλλά φαίνεται ότι ο φόβος της πανδημίας είναι αυτός που καθοδηγεί τους επενδυτές», δήλωσε αναλυτής της FXTM, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η διαφορά μεταξύ της τιμής του μπρεντ και της τιμής του αμερικανικού αργού είναι κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016, καθιστώντας το δεύτερο μη ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα εκμεταλλευθούν τις χαμηλές τιμές για να φουλάρουν τα αποθέματα αργού πετρελαίου της χώρας για έκτακτη ανάγκη, μία κίνηση που είχε ως στόχο να βοηθήσει τους παραγωγούς ενέργειας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη βουτιά των τιμών. Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση και από την πλευρά της προσφοράς, καθώς η Σαουδική Αραβία – η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα – αύξησε την παραγωγή της και μείωσε πολύ τις τιμές για να αυξήσεις τις πωλήσεις στην Ασία και την Ευρώπη.