Η εξάπλωση του νέου κορονοϊού έχει σαφώς σημαντική επίπτωση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, κάτι που στρέφει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προσανατολίζεται στην υποβάθμιση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη, όπως ανακοίνωσε σήμερα (27/02) ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις.
«Σαφέστατα ο ιός πρόκειται να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη», δήλωσε ο Ράις, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, αλλά δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Πάντως, όπως επισήμανε, μία απόφαση αναμένεται σύντομα για τις συνέπειες της επιδημίας του ιού και στις συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Απρίλιο, επισημαίνοντας πως μία σειρά από εναλλακτικές βρίσκονται υπό εξέταση.
Χθες, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως αξιωματούχοι τους εξετάζουν το ενδεχόμενο είτε να μεταθέσουν τις ημερομηνίες διεξαγωγής των συνεδριάσεων γι αργότερα, είτε αυτές να πραγματοποιηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης.
Συνεχίζεται η κατρακύλα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Μεγάλη πτώση στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης κατέγραψε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, συνεχίζοντας τη «βουτιά» των τελευταίων ημερών, με τη Wall Street να οδεύει προς τη χειρότερη της εβδομάδα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς η παγκόσμια εξέλιξη του κορονοϊού έχει εντείνει τις ανησυχίες στους επενδυτές, οι οποίοι επιλέγουν περιουσιακά στοιχεία που θεωρούν ότι ενέχουν μικρότερο κίνδυνο.
Περίπου στις 17:40 ώρα Ελλάδας, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε πτώση 3,33% και Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης και περιλαμβάνει τις 500 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες, υποχωρούσε κατά 3,44%.
Ο Dow Jones και ο S&P 500 αναμένεται να καταγράψουν απώλειες για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση.
Ο Dow Jones έχει χάσει πάνω από το 10% της αξίας του μετά το ρεκόρ που σημείωσε στις 12 Φεβρουαρίου. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε κατά 3,92%.
Σε αυτό το σημείο, αυτές είναι οι μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες για τους μείζονες δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έπειτα από την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το φθινόπωρο του 2008.
Ένδειξη της απροθυμίας ανάληψης κινδύνων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το δεκαετές επιτόκιο των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου συνέχισε να κινείται κοντά στο ιστορικό χαμηλό του, στο 1,259%.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Art Hogan of National, αυτό το επίπεδο δεν είναι «δείκτης ύφεσης, αλλά περισσότερο σημάδι βιασύνης για ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, το δολάριο ή μετοχές που αποφέρουν υψηλά μερίσματα» .
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιδίωξε χθες βράδυ να δείξει σίγουρος λέγοντας ότι μια μεγάλης κλίμακας διάδοση του Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι αναπόφευκτη.
Σήμερα το απόγευμα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε πως η πτώση στην Wall Street είναι «ανησυχητική».
Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι οι αμερικανικές εταιρείες δεν θα καταγράψουν αύξηση κερδών το 2020 αν ο νέος κορονοϊός συνεχίσει να εξαπλώνεται.