«Η Ελλάδα μοιάζει να είναι το νέο Ελντοράντο», τιτλοφορεί σημερινό άρθρο της, η οικονομική εφημερίδα Λεζ Εκό, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα του μεγαλοεπενδυτή Μάρκ Μομπιούς, τις θετικές εκτιμήσεις της Morgan Stanley, και την προοπτική πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος.
Το άρθρο υπογραμμίζει ότι από την αρχή του έτους, αρκετοί επενδυτές επισκέφθηκαν τη χώρα. Ο Μάρκ Μομπιούς ο οποίος θεωρείται ο «γκουρού» των αναδυόμενων αγορών είναι επικεφαλής της Franklin Templeton όπου διαχειρίζεται γύρω στα 40 δισ. δολάρια.
Η συντάκτης, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις δηλώσεις του επενδυτή σχετικά με την προσεχή ένταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου, στον δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών, τον προσεχή Νοέμβριο.
Σύμφωνα με τον Μομπιούς η Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρεί την ένταξη αυτή ως υποβάθμιση, αλλά ως «αναβάθμιση, εφ’ όσον εισέρχεται στο κλαμπ των χωρών με υψηλή ανάπτυξη».
Παράλληλα εκτιμά ότι «η Ελλάδα επιστρέφει με νέες ιδέες, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις που προχωρούν παρά τις αντιδράσεις των συνδικάτων».
Ο ίδιος εξετάζει την αγορά μετοχών ελληνικών εταιρειών, πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να κάνει «καλές δουλειές» και αυτό για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετία. Πιστεύει όμως, ότι ο τραπεζικός τομέας θα είναι ο πιο κερδοφόρος.
Το ίδιο «στοίχημα» γύρω από τις ελληνικές τράπεζες έχουν προφανώς βάλει και ορισμένες εταιρίες «hedge funds» (αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου) που ευρίσκονται ήδη στη χώρα, μεταξύ των οποίων και η John Pulsen που έχει αρχίσει να μετράει τα κέρδη της, αναφέρει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σειρά στοιχείων δείχνουν ότι έχουμε όλα τα δείγματα αποκλιμάκωσης της κρίσης: Τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα έχουν κατέβει στα πιο χαμηλά επίπεδα από το 2010. Οι οικονομικοί αναλυτές βλέπουν με καλύτερο μάτι την Ελλάδα, όπως η Morgan Stanley, η οποία κρίνει ότι «σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η θέση της χώρας είναι πολύ εποικοδομητική» και προβλέπει σταθεροποίηση της οικονομίας για ο 2014. Σύμφωνα με την τράπεζα αυτή, «οι μεταρρυθμίσεις που δημιούργησαν μεγάλες αβεβαιότητες στην αρχή, θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς και η δημοσιονομική λιτότητα θα είναι λιγότερο επιβαρυντική».
Ένα ακόμα ενθαρρυντικό στοιχείο για τους επενδυτές, είναι η προοπτική ενός πρωτογενούς πλεονάσματος για το τέλος του έτους, σημειώνει η Λεζ Εκό.
Για την ώρα πάντως μόνον οι πλέον ριψοκίνδυνοι επενδυτές ψάχνουν για ευκαιρίες στην ελληνική αγορά, οι θεσμικοί επενδυτές προτιμούν να κάνουν ακόμα υπομονή, καταλήγει η συντάκτης.