Με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς λογιστικών ελέγχων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες την έναρξη διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ειδικότερα, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και τις αδυναμίες που ανέκυψαν στους λογιστικούς ελέγχους, η Επιτροπή προτίθεται να εξετάσει κατά πόσον οι έλεγχοι αυτοί παρέχουν τις σωστές πληροφορίες σε όλους τους οικονομικούς παράγοντες και να διευκρινίσει διάφορα ζητήματα που αφορούν στην ανεξαρτησία των εταιριών διενέργειας ελέγχων.
Επίσης έμφαση θα δοθεί στους κινδύνους που συνδέονται με φαινόμενα συγκέντρωσης της αγοράς, στο ενδεχόμενο να καταστεί χρήσιμη η επίβλεψη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με ποιο τρόπο μπορεί να καλυφθούν καλύτερα οι ειδικές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η προθεσμία για την αποστολή των απαντήσεων στη διαβούλευση λήγει στις 8 Δεκεμβρίου 2010.
Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της Επιτροπής ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε: «Η ακρίβεια των ισολογισμών είναι καίριας σημασίας για την εμπιστοσύνη στο χώρο της αγοράς. Όλοι οι οικονομικοί παράγοντες έχουν ανάγκη να στηρίζονται σε πληροφορίες οι οποίες αντανακλούν την αληθινή οικονομική ευρωστία των εταιριών. Οι ελεγκτές διαδραματίζουν σοβαρό ρόλο και για τον λόγο ακριβώς αυτό χρειαζόμαστε άρτιους και εντελώς ανεξάρτητους λογιστικούς ελέγχους. Η κρίση έριξε φως στις αδυναμίες του τομέα των ελέγχων.
Οι αδυναμίες αυτές χρειάζεται να διερευνηθούν και να αναζητήσουμε τις βελτιώσεις που μπορούμε να επιφέρουμε. Πιστεύω ότι έχει σημασία να προσεγγίσουμε την συζήτηση αυτή κατά ειλικρινή και ανοικτό τρόπο. Δεν υπάρχουν αντικείμενα ταμπού».
Όπως αναφέρει η Επιτροπή, στόχος ενός ελέγχου είναι να διατυπώνει γνώμη για την ακρίβεια και την αξιοπιστία των χρηματοπιστωτικών δηλώσεων των εταιριών στις οποίες διενεργείται ο έλεγχος, σε πλήρη ανεξαρτησία από την υποβαλλόμενη στον έλεγχο εταιρία. Στο μέτρο αυτό, η ανεξαρτησία των ελεγκτών θα πρέπει να αποτελεί τον πυλώνα του περιβάλλοντος διενέργειας ελέγχων.
Αναλυτικότερα, η Επιτροπή εκτιμά ότι χρειάζεται να διερευνηθούν:
-Η ανεξαρτησία των ελεγκτών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, παραμένει ασαφές εάν οι ελεγκτές είναι απερίσπαστοι όταν εξετάζουν τις χρηματοπιστωτικές καταστάσεις μιας εταιρίας, όταν η ίδια ακριβώς εταιρία αποτελεί ήδη υφιστάμενο ή δυνητικό πελάτη για υπηρεσίες μη ελεγκτικών εργασιών.
-Η εμπιστοσύνη την οποία μπορούν οι εμπλεκόμενοι παράγοντες να έχουν στις χρηματοπιστωτικές καταστάσεις που έχουν ελεγχθεί.
-Το δυναμικό για συστημικό κίνδυνο λόγω ισχυρής συγκέντρωσης στον τομέα των ελέγχων. Από τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν είναι ποιες θα είναι οι συνέπειες για το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα εάν έκλεινε ένα από τα μεγάλα γραφεία διενέργειας ελέγχων;).
– Ο ρόλος τον οποίο διαδραματίζουν οι επιθεωρητές, και κατά πόσον είναι πλήρως αποτελεσματική η εθνική επιτήρηση.
– Το δυναμικό για μια πραγματική εσωτερική αγορά λογιστικών ελέγχων και η άρση των εμποδίων τα οποία επί του παρόντος καθιστούν τον έλεγχο μια ως επί το πλείστον εθνική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η ιδέα του ευρωπαϊκού διαβατηρίου για τους ελεγκτές.
-Οι ειδικές ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων με τη διασφάλιση αναλογικής εφαρμογής των κανόνων στις ΜμΕ.
-Το παγκόσμιο πλαίσιο: Οι λογιστικού έλεγχοι αποτελούν παγκόσμια αγορά όπου τα γραφεία δραστηριοποιούνται ως παγκόσμια δίκτυα και είναι σημαντικό να συντονιστούν οι προσπάθειές σε διεθνές επίπεδο.
Με βάση τις απαντήσεις που θα δοθούν στη διάρκεια της διαβούλευσης, η Επιτροπή θα αποφασίσει για την ανάγκη λήψης ενδεχόμενων μέτρων στη διάρκεια του 2011. Η Επιτροπή θα προχωρήσει σε συνεργασία και θα ευθυγραμμίσει τη θέση της με την αντίστοιχη των κυριότερων διεθνών εταίρων της στο πλαίσιο του Συμβουλίου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και του G-20.