Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων εντάθηκε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αλλά και την ολοκλήρωση του νέου κύκλου εξαγορών και συγχωνεύσεων που οδήγησε στη δημιουργία των τεσσάρων μεγάλων συστημικών τραπεζών.
Επίσης, όπως αναφέρουν επιτελικά τραπεζικά στελέχη με δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, μετά τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα μετά την απομάκρυνση των σεναρίων εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, που διατηρούσαν τα επιτόκια υψηλά προκειμένου να συγκρατήσουν τις εκροές καταθέσεων.
Όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, επιτόκια της τάξης του 5% – 6% αλλά και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη υψηλότερα για προθεσμιακές καταθέσεις από 50.000 ευρώ και άνω, αποτελούν πλέον παρελθόν και οδεύουμε σταδιακά σε επιτόκια που θα κυμαίνονται γύρω στο 2,5%.
Η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη με κάθε ευκαιρία, θα δώσει την ευκαιρία στις τράπεζες να προχωρήσουν σε μειώσεις των επιτοκίων χορηγήσεων, ιδιαίτερα στην επιχειρηματική πίστη που κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα.
Την ίδια στιγμή οι τράπεζες δίνουν «μάχη», προκειμένου να προσελκύσουν μέρος των καταθέσεων που είναι εκτός εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Όπως αναφέρεται στην τελευταία οικονομική ανάλυση της Alpha Bank, παρά την ικανοποιητική πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), οι συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα μειώθηκαν στα 162,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2013, από 162,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013, σημειώνοντας νέα μικρή μείωση κατά -0,2% σε μηνιαία βάση.
Ειδικότερα, η μείωση κατά 288 εκατ. ευρώ εντός του Ιούλιου του 2013, προήλθε από τη μείωση των καταθέσεων προθεσμίας κατά 795 εκατ. ευρώ, ενώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου κατά 483 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, ένα σημαντικό ποσό καταθέσεων, ύψους άνω των 70 δισ. ευρώ εξακολουθεί να είναι τοποθετημένο εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, σε μεγάλο βαθμό σε καταθέσεις και άλλα χρηματοοικονομικά μέσα στο εξωτερικό.
Σε ετήσια πάντως βάση, οι καταθέσεις ιδιωτών ήταν αυξημένες κατά 5,5% τον Ιούλιο του 2013, έναντι μείωσής τους κατά -7,3% τον Δεκέμβριο του 2012 και -17,8% τον Ιούλιο του 2012.
Από τα μέσα Ιουνίου 2012 ως το τέλος Ιουλίου 2013, έχουν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα καταθέσεις ύψους 15,5 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι η εισροή των καταθέσεων από τα μέσα Ιουνίου 2012, μέχρι και τον Ιούνιο 2013, προήλθε κατά το μεγαλύτερο μέρος από επιστροφή αποθησαυρισμένων τραπεζογραμματίων (11,2 δισ. ευρώ), από επαναπατρισμό καταθέσεων που είχαν ανοιχθεί σε τράπεζες του εξωτερικού (4,2 δισ. ευρώ) και από πωλήσεις άλλων χρηματοοικονομικών μέσων (0,6 δισ. ευρώ).