Ο αριθμός των μέτρων προστατευτικού χαρακτήρα που έχουν επιβληθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο αυξήθηκε κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα και αφορά 31 κράτη που αποτελούν εμπορικούς εταίρους της ΕΕ.
Η Επιτροπή αναφέρεται σε 150 μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα επί των εμπορικών συναλλαγών στο σύνολο των κρατών αυτών, εκ των οποίων ανακλήθηκε η ισχύς μόνον των 18. Αυτό αυξάνει σε σχεδόν 700 τα μέτρα προστατευτισμού τα οποία έχει καταγράψει η Κομισιόν από το 2008, έτος κατά το οποίο άρχισε να καταγράφει συστηματικά τις τάσεις αυτού του είδους όσον αφορά την πολιτική στο πεδίο του εμπορίου σε διεθνές επίπεδο.
“Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι διαπιστώνουμε αυτό τον αριθμό περιοριστικών μέτρων που συνεχίζουν να υιοθετούνται, ενώ πρακτικά κανένα από τα υπάρχοντα μέτρα δεν καταργείται”, επισήμανε σε μια ανακοίνωσή του για το θέμα ο ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ. Η Επιτροπή υπενθύμισε ότι το ζήτημα αυτό θα συγκαταλέγεται στις συζητήσεις που πρόκειται για διεξαχθούν στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών στην Αγία Πετρούπολη.
Η έκθεση υπογραμμίζει ιδιαίτερα τα τελωνειακά μέτρα, που έχουν άμεση εφαρμογή στα σύνορα, όπως των τελών για την εισαγωγή προϊόντων. Οι υψηλότερες τέτοιες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στη Ρωσία και στην Ουκρανία.
Όμως θεσπίζονται και άλλα τέτοια μέτρα, όπως εκστρατείες που επιβάλλουν τη χρήση προϊόντων που παράγονται εγχωρίως και την μετεγκατάσταση επιχειρήσεων, ιδίως επιχειρήσεων οι οποίες αναλαμβάνουν δημόσια έργα. Τέτοιου είδους μέτρα θεσπίζουν κυρίως η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Ινδία.
Άλλες πρακτικές τις οποίες καταγράφει η Επιτροπή είναι η επιχορήγηση εξαγωγικών επιχειρήσεων και μέτρα προστασίας εθνικής σημασίας βιομηχανιών από τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό.
Η έκθεση συμπεριλαμβάνει έναν πίνακα ο οποίος καταλογογραφεί τα 688 περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί από το 2008 στις 31 υπό μελέτη χώρες στον τομέα του εμπορίου. Στην κορυφή του πίνακα αυτού βρίσκεται η Αργεντινή, με 147 τέτοια μέτρα, ακολουθούμενη από τη Ρωσία (99), την Ινδονησία (73) και τη Βραζιλία (59). Η Κίνα, με την οποία η ΕΕ ενεπλάκη επανειλημμένα σε διενέξεις για εμπορικά θέματα, ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση, με μόλις 36 μέτρα προστατευτικού χαρακτήρα να έχουν επιβληθεί.