«Είναι η μέρα με τη νύχτα» το κλίμα στο εξωτερικό, σε σχέση με το αρνητικό περιβάλλον που είχε διαμορφωθεί κατά την εαρινή σύνοδο των δυο οργανισμών τον περασμένο Απρίλιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Ο υπ. Οικονομικών εκτίμησε ότι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τόνισε ότι η συζήτηση επικεντρώνεται πλέον στη μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται και συγκεκριμένες επενδυτικές κινήσεις όπως η πώληση μειοψηφικού πακέτου των ΕΛΤΑ στα Ταχυδρομεία του Βελγίου και ασφαλώς του ΟΣΕ.

Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ, ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, συνέβαλαν καθοριστικά ώστε να εγκριθεί ένα τόσο μεγάλο δάνειο για την Ελλάδα. Είπε χαρακτηριστικά ότι «Χωρίς την Αμερική δεν θα υπήρχε το πρόγραμμα σταθερότητας».

Όσο για τις χτεσινές πολυσυζητημένες δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ περιορίστηκε στο να πει ότι «η Ελλάδα έχει χρόνια προβλήματα ανταγωνιστικότητας, γνωστά σε όλους, τα οποία σήμερα πλέον αντιμετωπίζονται».