Σταθερές παρέμειναν οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων στην Ιταλία στο 4,46% κατά τη δημοπρασία που έγινε σήμερα, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών χρειάστηκε να πληρώσει υψηλότερο επιτόκιο για τα πενταετή ομόλογα.

Όπως φάνηκε, ο κυβερνητικός συμβιβασμός για το φόρο στα ακίνητα που καταργήθηκε για φέτος ηρέμησε τους επενδυτές για τη σταθερότητα της κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον κεντροαεριστερό, Ενρίκο Λέττα.

Το Ιταλικό υπουργείο Οικονομικών πούλησε πενταετή και δεκαετή ομόλογα συνολικής αξίας 6 δισ. ευρώ αγγίζοντας τον ανώτατο στόχο για τη σημερινή δημοπρασία.

Η πώληση των δεκαετών υπερκαλύφθηκε 1,5 φορές αισθητά υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία στα τέλη Ιουλίου που είχε υπερκαλυφθεί 1,32 φορές.

Υπενθυμίζεται ότι αργά χθες το βράδυ η κυβέρνηση αποφάσισε την ακύρωση για φέτος τουλάχιστον του φόρου ακινήτων για την κύρια κατοικία, η κατάργησή του οποίου ήταν προεκλογική δέσμευση της κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο ίδιος ο Λέττα τόνισε ότι η κατάργηση του φόρου δε θα αυξήσει το έλλειμμα, ενώ είπε ότι θα βρεθούν εναλλακτικές πηγές εσόδων, όπως η περαιτέρω φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών.