Την ώρα, που ζητούμενο είναι η διαφάνεια στη διενέργεια κάθε είδους διαγωνισμού, που διενεργεί το Δημόσιο, έρχεται στο φως ακόμα μία υπόθεση απευθείας ανάθεσης. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, Η Άποψη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου, αναβίωσε τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης του δημόσιου λιγνιτωρυχείου της Βεύης, η οποία είχε επιλεγεί πριν από τριάμισι χρόνια για να… επισπευθεί τότε η λειτουργία του λιγνιτωρυχείου.
Συγκεκριμένα, το Φεβρουάριο του 2010, η τότε ηγεσία του ΥΠΕΚΑ είχε προχωρήσει στη συγκεκριμένη λύση, με βάση σχετικό νόμο, που επιτρέπει κατ’ εξαίρεση την απευθείας ανάθεση, αντί της διενέργειας δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να αναβιώσει την όλως εξαιρετική διαδικασία…με σκοπό την παραχώρηση της εκμετάλλευσης δημόσιας περιουσίας αξίας 3 δισ. ευρώ, απευθείας και χωρίς δημόσιες και διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες, σε προεπιλεγμένη ιδιωτική επιχείρηση (ΑΚΤΩΡ).
Αξιοσημείωτο στην υπόθεση είναι το γεγονός ότι πριν από την επιλογή της διαδικασίας τής απ’ ευθείας ανάθεσης είχε προηγηθεί η ματαίωση δημόσιου διαγωνισμού με το ίδιο αντικείμενο, με την αιτιολογία της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος –συγκεκριμένα τριετίας– από την προκήρυξή του. Δηλαδή, το διάστημα των 3 χρόνων ήταν μεγάλο για να συνεχιστεί περαιτέρω η διαδικασία ενός κανονικού διαγωνισμού, δεν ισχύει όμως το ίδιο για το διάστημα των 3,5 χρόνων όταν μιλάμε για διαδικασία απ’ ευθείας ανάθεσης λόγω… επείγοντος (και για το ίδιο πάντα αντικείμενο).
Διά… μηδενισμού!».
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, για τη μονάδα είχαν υποβάλει προσφορά 10 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 4 προσέφεραν υψηλότερο ετήσιο μίσθωμα σε σχέση με την ΑΚΤΩΡ. Τα ίδια στοιχεία αναφέρουν ότι, από τους 10 υποψηφίους μηδενίστηκαν οι πέντε και έμειναν οι υπόλοιποι πέντε, οι οποίοι βαθμολογήθηκαν, με την ΑΚΤΩΡ να έρχεται 4η στη σειρά βαθμολόγησης. Εν συνεχεία, αναφέρει Η Άποψη, μηδενίστηκαν και οι επόμενοι 3 υποψήφιοι, που βρίσκονταν σε υψηλότερη θέση στη βαθμολογία από την ΑΚΤΩΡ, για να αναδειχτεί πλειοδότης η τελευταία.
«Με άλλα λόγια, έγιναν τα πάντα, προκειμένου να παραχωρηθεί τελικά το ορυχείο στον εκλεκτό υποψήφιο, προκαλώντας όμως ταυτόχρονα τεράστια ζημία εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, αφού το μίσθωμα που προσφέρει η ΑΚΤΩΡ για την πρώτη 15ετία της μίσθωσης είναι κατά 272.000.000 ευρώ λιγότερα απ’ ό,τι είχε προσφέρει ο πλειοδότης (ΤΕΡΝΑ Α.Ε.) και συνολικά 979.000.000 ευρώ λιγότερα καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος. Επισημαίνεται ότι ο υποψήφιος με τη μεγαλύτερη προσφορά (ΤΕΡΝΑ) είχε κριθεί ως αποδεκτός στο προηγούμενο στάδιο της διαδικασίας για τους ίδιους λόγους που στη συνέχεια απορρίφθηκε. Επίσης επισημαίνεται ότι, όπως έχει αναφέρει το ΥΠΕΚΑ, η απορριφθείσα εταιρεία ΤΕΡΝΑ θα συνεργαστεί με την εταιρεία ΑΚΤΩΡ για την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου, με μίσθωμα όμως σημαντικά χαμηλότερο απ’ αυτό που είχε προτείνει η ίδια. Τέλος, επισημαίνεται ότι ο έτερος υποψήφιος που έμεινε στην τελική φάση μετά τον μηδενισμό των 3 πρώτων προσέφερε υψηλότερο μίσθωμα σε σχέση με την επιλεχθείσα εταιρεία ΑΚΤΩΡ (8% έναντι 7%), κάτι που και αυτό μεταφράζεται σε απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου», σχολιάζει η εφημερίδα.
Στο κείμενο γίνεται λόγος για «μια άνευ προηγουμένου μεθόδευση: διεξάγεται μια διαδικασία για την παραχώρηση ενός περιουσιακού στοιχείου αξίας 3 δισ. ευρώ χωρίς εγγυητικές επιστολές συμμετοχής», την ώρα, που «στους διαγωνισμούς αξιοποίησης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου που διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ, απαιτούνται εγγυητικές επιστολές συμμετοχής, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν σε ύψος το 20% του ποσού της προσφοράς».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα ότι – αν ανατεθεί στη σύμπραξη ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ και το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, τότε η ΑΚΤΩΡ θα έχει ρυθμιστικό ρόλο για την πώληση και της μονάδας της ΔΕΗ της Μελίτης στη Φλώρινα, η οποία θεωρείται η πλέον σύγχρονη και η φθηνότερη από πλευράς κόστους παραγόμενης κιλοβατώρας. Με άλλα λόγια, πέρα από την προίκα των 3 δισ. ευρώ του λιγνιτωρυχείου, με την ανάθεση αυτή θα παραχωρηθεί στην ΑΚΤΩΡ και μια πρόσθετη ανεκτίμητη προίκα σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η υπογραφή από τον Ασημάκη Παπαγεωργίου της ανάδειξης της ΑΚΤΩΡ ως πλειοδότη μέσα στον Αύγουστο, επικυρώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο όλα τα όσα αναφέρονται πιο πάνω και εκτιμάται ότι το λόγο θα έχει σύντομα η Δικαιοσύνη.