Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας παραμένει δεσμευμένη στις περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 4,7 δισ. ευρώ εντός του 2014, όπως έχει συμφωνήσει με την διεθνή τρόικα των πιστωτών της (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της, δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιγκέλ Ποϊάρες Μαντούρου.
Οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες οι οποίες έχουν επιβληθεί βάσει του μνημονίου δανεισμού αποτέλεσαν την αφορμή της πολιτικής κρίσης η οποία απείλησε να οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνηση τον Ιούλιο, όταν δύο υπουργοί είχαν παραιτηθεί. Για να ξεπεραστεί η κρίση ο πρωθυπουργός διόρισε τον επικεφαλής του ήσσονος κόμματος του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα Expresso έγραψε ότι η πορτογαλική κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει να μειώσει τις περικοπές δαπανών στα 2 δισ. ευρώ από το προηγούμενο ποσό, που είχε συμφωνηθεί κατά την τελευταία αποστολή αξιολόγησης κλιμακίου της τρόικας, τον Μάρτιο.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση βρίσκεται στην διαδικασία κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014, ο οποίος αναμένεται να συμπεριλαμβάνει τις περικοπές κι αναμένεται να παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο ως την 15η Οκτωβρίου.
«Η Πορτογαλία παραμένει πλήρως δεσμευμένη στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει βάσει του προγράμματος βοήθειας, όπως συμφωνήθηκε κατά την τελευταία αξιολόγηση [της πορτογαλικής οικονομίας] από την “τρόικα”», ανέφερε ο Ποϊάρες Μαντούρου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ο Ποϊάρες Μαντούρου έχει επίσης την ευθύνη για τον πολιτικό συντονισμό της κυβέρνησης.
«Ο προϋπολογισμός του 2014 καταρτίζεται με βάση τις δεσμεύσεις αυτές και τους υπολογισμούς που συμφωνήθηκαν», είπε, αναφερόμενος στις περικοπές που θα ισοδυναμούν με το 2,8% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της Πορτογαλίας, ή χονδρικά 4,7 δισ. ευρώ.
Κλιμάκιο της διεθνούς τρόικας των πιστωτών αναμένεται να αφιχθεί στη Λισαβόνα στα τέλη αυτού του μήνα για να προχωρήσει σε νέα αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος το οποίο έχει συμφωνηθεί.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι της Πορτογαλίας αμβλύνθηκαν μετά την προηγούμενη αξιολόγηση, καθώς η χώρα πασχίζει να βγει από το τρίτο έτος ύφεσης της οικονομίας και η μείωση της δραστηριότητας επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο από ό,τι αναμενόταν από τα μέτρα λιτότητας. Η Λισαβόνα καλείται πλέον να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ της το 2014, από το 5,5% στο οποίο προβλέπεται να ανέλθει φέτος.
Η κυβέρνηση αναμένει η πορτογαλική οικονομία να αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά από το νέο έτος.