Στην ένταξη του συνόλου των περιοχών της χώρας, ακόμη και των εκτός σχεδίου, στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, καθώς διαπιστώνονται απώλειες στην είσπραξη εσόδων, όπως το ΕΤΑΚ.
Όπως δήλωσε σήμερα σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ανώτερο στέλεχος του υπουργείου, θα αυτοματοποιηθεί παράλληλα το ισχύον σύστημα, προκειμένου να παρακολουθούνται οι αγοραίες τιμές και οι αντικειμενικές να αναπροσαρμόζονται αναλόγως ανά έτος.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, στις 18 Νοεμβρίου – ημερομηνία κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή – θα δημοσιοποιηθεί και η τελική απόφαση της κυβέρνησης για την αναπροσαρμογή στους συντελεστές ΦΠΑ, καθώς έχει αποκλειστεί η μετάταξη του 30% των προϊόντων από τον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 11% στον συντελεστή 23%.
Το εναλλακτικό σενάριο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει λάβει την αρχική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει ότι θα υπάρξει αύξηση του μεσαίου συντελεστή 11% σε 12% ή 13%, με την παράλληλη μετάταξη ορισμένων ειδών πρώτης ανάγκης στον χαμηλό συντελεστή, που σήμερα είναι 5,5%, αλλά και ειδών πολυτελείας από τον συντελεστή 11% στον συντελεστή 23%.
Ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί εφέτος ο αναθεωρημένος στόχος για τα έσοδα, που προβλέπει αύξηση στα 52 δισ. ευρώ. Ανέφερε ότι στο 9μηνο η αύξηση των εσόδων ανέρχεται σε περίπου 36 δισ. ευρώ, ενώ στο απομένον τρίμηνο συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας (θα εισπραχθούν τον Δεκέμβριο) και αυτά από την περαίωση, η καταληκτική ημερομηνία για την οποία είναι η 12η Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, έχει ήδη κινητοποιηθεί όλος ο ελεγκτικός μηχανισμός και στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ολοκληρώνονται το προσεχές διάστημα οι τοποθετήσεις διευθυντών στις Εφορίες, θεσπίζονται συγκεκριμένοι στόχοι ανά Εφορίας και εντατικοποιούνται οι φορολογικοί έλεγχοι.
Χαρακτηριστικά, το ΣΔΟΕ έχει ήδη ελέγξει 2.500 σκάφη αναψυχής που δηλώνονταν ιδιωτικά και έχει δεσμεύσει 250 σκάφη. Όμως, δεν έχει υπάρξει ακόμη ικανοποιητική ανταπόκριση για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε παράταση της προθεσμίας.
«Αγκάθι» παραμένει, πάντως, η επικείμενη αναθεώρηση από τη Eurostat προς τα άνω του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2009, λόγω της ενσωμάτωσης στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης των χρεών των ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, κ.λπ.), των νοσοκομείων, των ταμείων και των ΟΤΑ.
Ήδη η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θεωρεί ότι το έλλειμμα για το 2009 έχει αυξηθεί κατά 0,4 μονάδες του ΑΕΠ (στο 14% του ΑΕΠ από το 13,6% του ΑΕΠ). Ερωτηθείς, ο παράγοντας του υπουργείου ανέφερε ότι, ανεξαρτήτως της αναθεώρησης από τη Eurostat, τα μέτρα για το 2011 (ύψους 9,15 δις. ευρώ από έσοδα και δαπάνες) που έχουν εγγραφεί στο μνημόνιο είναι αρκετά.
Αναφορικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι το πόρισμα των συμβούλων του Δημοσίου για το τραπεζικό σύστημα θα δοθεί προς το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, και στη συνέχεια θα αποφασιστούν οι κινήσεις του οικονομικού επιτελείου. “Δεν καιγόμαστε να πάρουμε αποφάσεις”, τόνισε χαρακτηριστικά ο παράγοντας του υπουργείου, προσθέτοντας ότι αυτό που επείγει είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της ΑΤΕ.
Σημειώνεται, τέλος, ότι υπήρξε το μεσημέρι συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου με το προεδρείο του ΣΜΕΧΑ. Ο υπουργός διευκρίνισε στους εκπροσώπους των χρηματιστών ότι δεν καταργείται ο φόρος υπεραξίας στις συναλλαγές στο Χ.Α.