«Η επιτυχία του πειράματος που δοκιμάστηκε με το κούρεμα στην Κύπρο, για μας είναι ευνόητα κρίσιμη. Εξίσου κρίσιμη όμως, είναι η επιτυχία του και για τους εταίρους μας σε μια συγκυρία μάλιστα παράλληλης εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής ένωσης» παρατήρησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης μιλώντας σε ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων, που βρίσκονται στη Λευκωσία, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντηση στη Φρανκφούρτη του προέδρου Αναστασιάδη και του Μάριο Ντράγκι.
Στις ερωτήσεις που του έγιναν ο κ.Κασουλίδης διευκρίνισε ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών που προκάλεσε η τραπεζική κρίση στη χώρα, οι συνομιλίες για το Κυπριακό παραπέμφθηκαν στο φθινόπωρο και θα ενταχθούν στο ίδιο πλαίσιο – υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ. Η συγκυρία εξάλλου, όπως ορίζεται από τους τρεις παράγοντες – της οικονομικής κρίσης, της αξιοποίησης του φυσικού αερίου και της αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό- «ανοίγει τρεις δρόμους που βρίσκονται σε σχέση αμοιβαίας συνέργειας και αλληλο-ενίσχυσης».
Σε ό,τι αφορά το θέμα ανοίγματος της Αμμοχώστου, ο κ.Κασουλίδης διέψευσε την ανησυχία που εκφράστηκε από ορισμένους εταίρους, πως πρόκειται για μια «παρελκυστική τακτική» ή για κάποιον πρωθύστερο των συνομιλιών «όρο». «Μετά από το κούρεμα, χρειάζεται μια μεγάλη κίνηση για να πληρωθεί το χάσμα εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε στην κοινωνία και να δοθεί μια ενθάρρυνση, αλλά επίσης για να υπάρξει ένα πρώτο μέτρο εμπιστοσύνης ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων» σημείωσε. Το αίτημα, που κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες και σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις δεν έχει απορριφθεί από την τουρκική πλευρά, προβλέπει ότι η νεκρή σήμερα πόλη της Αμμοχώστου θα αναπαλαιωθεί και θα επαναλειτουργήσει, την ασφάλειά της θα αναλάβει η UNFICYP, θα κατοικηθεί από τους νόμιμους κατοίκους της και θα τεθεί υπό τη διοίκηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αναφορικά με το φυσικό αέριο, ο κ.Κασουλίδης προσεκτικά παρατήρησε ότι το κοίτασμα θα είναι εμπορεύσιμο, όταν ολοκληρωθεί και η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12. Η προοπτική του σχεδίου κατασκευής ενός αγωγού, εξάλλου, παρατήρησε πως «ίσως και να αποτελεί κίνητρο για λύση του Κυπριακού», δεδομένου ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της Τουρκίας από τη Gazprom είναι πολύ ακριβός, η διασύνδεση κατεχομένων-Τουρκίας παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες, ενώ άλλες εναλλακτικές (όπως προς Λίβανο) είναι γεμάτες εμπόδια. Στο μέλλον πάντως, εκτίμησε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, ο Λίβανος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ θα πρέπει υποχρεωτικά να συνεργαστούν και στην προοπτική αυτή η Κύπρος θα είναι ο «κοινός παρονομαστής» της πολυμερούς συνεργασίας.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη χρήση της βάσης Ανδρ. Παπανδρέου από τον ρωσικό στόλο στη βάση μιας συμφωνίας (όπως επιθυμεί η Μόσχα), ο κ. Κασουλίδης παρατήρησε ότι υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες, καθώς στις εγκαταστάσεις της βάσης «υπάρχει συμφόρηση» λόγω εξυπηρέτησης προτέρων συμφωνιών με τη Γερμανία και τη Γαλλία. Αναφορικά με τη Συρία τέλος, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως το καθεστώς ‘Ασαντ πρέπει να φύγει και η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει επιρροή στην αντιπολίτευση, η οποία δεν είναι επαρκώς αντιπροσωπευτική.