Μία επενδυτική τράπεζα, ένα νέο πρόσθετο δάνειο 14 δισ. ευρώ και τη συνταγή επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους εις το διηνεκές κουβαλά στις αποσκευές του, σύμφωνα με την «Real News» ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 18 Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ελληνογερμανική τράπεζα θα έχει την έδρα της στο Λουξεμβούργο, θα ιδρυθεί με κεφάλαια της ΕΤΕπ, του γερμανικού δημοσίου και της Ελλάδας, θα λειτουργεί στα πρότυπα της γερμανικής KWF και θα στοχεύει μόνο στην ελληνική αγορά.
Με αυτόν τον τρόπο το Βερολίνο θέλει να στείλει τριπλό μήνυμα σε Βρυξέλλες, Αθήνα και αγορές. «Οι αγορές θα πρέπει να κατανοήσουν τον βαθμό δέσμευσης της γερμανικής κυβέρνησης στην ελληνική υπόθεση, οι Βρυξέλλες να καταλάβουν ότι η καγκελαρία θα κάνει τη δουλειά της παρακάμπτοντας τους κοινοτικούς θεσμούς και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αντιληφθεί ότι δεν επιτελεί όπως θα έπρεπε τη θεσμική λειτουργία του», σχολιάζει κοινοτικός αξιωματούχος.
Η νέα τράπεζα σκοπεύει να απορροφήσει όλους τους θεσμικούς πελάτες από κατασκευαστικές εταιρείες μέχρι μικρομεσαίες εξαγωγικές. Από αυτή τη νέα δομή θα περάσει σχεδόν όλο το ΕΣΠΑ κυρίως στον προγραμματισμό από το 2015 και μετά. Θα εκτοπίσει δε τις εγχώριες τράπεζες ως αποκλειστικούς προνομιακούς συνομιλητές των ελληνικών κυβερνήσεων, συμμετέχοντας άμεσα στον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σχεδιασμό της χώρας και της ευρωζώνης.
Βέβαια από τη μεγέθυνση της «πίτας» οι ελληνικές τράπεζες έχουν να κερδίσουν την ίδια τους την επιβίωση, καθώς οι κανόνες στην ευρωζώνη θα αλλάξουν.
Πάντως το σημαντικότερο μήνυμα από την ίδρυση της επενδυτικής τράπεζας οι Γερμανοί επιθυμούν να το στείλουν στην Κομισιόν και τους κοινοτικούς θεσμούς και δεν είναι άλλο από το ότι η καγκελαρία θεωρεί πως η Κομισιόν έχει αποτύχει στον ρόλο της να διαχειριστεί την κατάσταση. Ως εκ τούτου η γερμανική πλευρά θα παρακάμψει τους θεσμούς και θα κινηθεί σε διακυβερνητικό επίπεδο.