Σε πτώχευση οδηγείται μία ιστορική εταιρεία στο χώρο της αρτοποιίας προσθέτοντας στον μακρύ κατάλογο της ανεργίας 480 εργαζόμενους. Η εταιρεία Nutriart ABEE (Κατσέλης) την περασμένη Παρασκευή υπέβαλε αίτηση κήρυξης σε πτώχευση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με ημερομηνία συζήτησης την 18η Σεπτεμβρίου 2013.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι 480 εργαζόμενοι προς τους οποίους ανακοινώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή η κατάθεση αίτησης για την υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς πτώχευσης, ζητούν να μείνει ανοικτό το εργοστάσιο, να μην χαθεί καμία θέση εργασίας και να μην γίνει καμία αλλαγή στα εργασιακά.
Προς το παρόν στο εργοστάσιο, σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη, έχει γίνει αναστολή λειτουργίας της παραγωγής ενώ η διοίκηση έχει δεσμευτεί ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα συζητηθεί η αίτηση πτώχευσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, έως τώρα η μισθοδοσία των εργαζομένων στην επιχείρηση καταβάλλονταν κανονικά.
«Όλοι οι εργαζόμενοι θέλουν να δουλέψουν και δεν θέλουν να κλείσει το εργοστάσιο», τόνισε ο κ. Αρβανίτης.
Η υποβληθείσα αίτηση πτώχευσης θα εγκριθεί και από τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που θα συγκληθεί για τον σκοπό αυτόν.
Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η εταιρεία την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι κατέβαλλε σημαντικές προσπάθειες για την αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό της τα τελευταία χρόνια.
«Η επιδείνωση της κρίσης, ταυτόχρονα με τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρξαν στην οριστικοποίηση, σύναψη και υλοποίηση των συμφωνιών χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες, επιβάρυναν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα η εταιρεία να μην είναι σε θέση πλέον να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της», τονίζεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία είχε προχωρήσει σε δύο συμφωνίες χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης με τράπεζες προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της σε κεφάλαιο κίνησης καθώς και να συνεχίσει απρόσκοπτα τις εργασίες της. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για το πρώτο σχέδιο χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης που υπεγράφη το 2011 είχαν διαρκέσει οκτώ μήνες και για το δεύτερο σχέδιο χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης που υπεγράφη το 2013 περίπου εννέα μήνες.
Ο βασικός μέτοχος Tinola Holdings από το 2009 έως σήμερα έχει χρηματοδοτήσει την εταιρεία με περισσότερα από 46 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα η εταιρεία πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πουλήσει τις εγκαταστάσεις του αλευρόμυλλου Αλλατίνη, πρόταση την οποία εξέταζε, σε συνεννόηση με τις πιστώτριες τράπεζες, μαζί με άλλες προτάσεις και προτεινόμενες λύσεις που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν στο μέτρο του δυνατού την επιβίωση και προοπτική της στο μέλλον.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία και οι 480 εργαζόμενοι θα πρέπει να λειτουργήσουν, όσο αυτό είναι εφικτό, σε ένα μεταβατικό στάδιο και να διαχειριστούν μια δύσκολη κατάσταση όπως πλέον διαμορφώνεται για το σύνολο της αγοράς.