Σε περαιτέρω συρρίκνωση των αποδοχών ορισμένων τουλάχιστον κατηγοριών υπαλλήλων, που κινούνται στα «μισθολογικά ρετιρέ», εκτιμάται ότι θα οδηγήσει το νέο μισθολόγιο, το οποίο άρχισε ήδη να καταρτίζεται με βάση τις αρχές που έδωσαν στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών Ι. Ραγκούσης και Γ. Παπακωνσταντίνου, αντιστοίχως.
Για αυτές τις κατηγορίες η συνολική απώλεια στο εισόδημα, αν ληφθεί υπόψη ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι από τις αρχές του έτους έχουν ήδη χάσει περίπου 20%, μπορεί να αγγίξει και το 50%.
Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το Βήμα, προκειμένου να βάλει τάξη στο μισθολογικό χάος που επικρατεί στο Δημόσιο λόγω κυρίως των ανεξέλεγκτων επιδομάτων που χορηγούνται σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων με ρουσφετολογικές και αδιαφανείς διαδικασίες, είναι αναγκασμένη να προχωρήσει- προς το παρόν τουλάχιστον- σε ενιαίο μισθολόγιο «πολλών ταχυτήτων», λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά μισθολογικά επίπεδα σε ευρείς κλάδους εργαζομένων και διαμορφώνοντας ένα νέο καθεστώς αμοιβών για τους νεοεισερχομένους που θα συγκλίνει με το επίπεδο αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα.
Έτσι, δεν διατηρούνται απλώς τα μισθολόγια των δικαστικών, των Σωμάτων Ασφαλείας, των στρατιωτικών και των διπλωματικών, αλλά θα υπάρξουν και διαφορετικές αμοιβές σε ευρείες κατηγορίες εργαζομένων, ακόμη και του «στενού» δημόσιου τομέα. Η δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα είναι να εξοικονομηθούν 350-400 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος και 2,5 δισ. ευρώ συνολικά για την τριετία 2010-2013.
Το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι μέσω του νέου μισθολογίου:
1. Να υπάρξει σταδιακή κατάργηση όλων ανεξαιρέτως των ειδικών επιδομάτων που χορηγούνται από ειδικούς λογαριασμούς.
2. Να ενσωματωθούν άμεσα στον βασικό μισθό το οικογενειακό επίδομα και το κίνητρο απόδοσης.
3. Να ενσωματωθούν στον μισθό σταδιακά τα επιδόματα τα οποία είναι κοινά για ορισμένους ευρείς κλάδους εργαζομένων και τα οποία θα χορηγούνται πλέον από έναν «κεντρικό φορέα»
4. Να υπάρξει διαφορετικό σύστημα αμοιβών για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους, το ύψος του μισθού των οποίων θα συγκλίνει με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.
5. Να συνδεθεί το νέο μισθολόγιο με την αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων.