«Είναι απολύτως αναγκαίο η Ιρλανδία να μειώσει το έλλειμμά της στο όριο του 3% του ΑΕΠ, έως το 2014», επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, λίγο μετά τη λήξη του άτυπου Συμβουλίου Ecofin.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτό η Ιρλανδία να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το 32% του ΑΕΠ στο 3% μέσα σε τέσσερα χρόνια, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε ότι η κατάσταση απαιτεί πολύ μεγάλη προσπάθεια, τονίζοντας, ωστόσο, πως είναι απολύτως αναγκαίο το έλλειμμα της Ιρλανδίας να μειωθεί ως το 2014.
Στο ίδιο πνεύμα, ο Επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι η Ιρλανδική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ως τις αρχές Οκτωβρίου το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ιρλανδικής οικονομίας, με συγκεκριμένους στόχους για κάθε χρόνο. Σημείωσε, ακόμη, ότι τα μέτρα προσαρμογής που έχει λάβει έως σήμερα η Ιρλανδία είναι αποτελεσματικά και δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ιρλανδική κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.
Εξάλλου, το θέμα της φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών απασχόλησε το Συμβούλιο Ecofin. Οι 27 υπουργοί οικονομίας είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το θέμα, ωστόσο, όπως δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα φορολόγησης, Α. Σεμέτα, «οι διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη για το θέμα αυτό παραμένουν αισθητές».
Τα κράτη μέλη εμφανίζονται διχασμένα, κυρίως ως προς το πού θα πρέπει να διοχετευθούν τα έσοδα από την φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (π.χ. να αναδιανέμονται στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών, στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ή να διατίθενται για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών).
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι το θέμα παρουσιάζει ορισμένα τεχνικά μειονεκτήματα όσον αφορά στην εφαρμογή του και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών να εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ε.Ε.