Το ράλι που καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις διύλισης του κόσμου στη Σαουδική Αραβία έχει αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά. Οι επιπτώσεις από την εκτίναξη των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου φάνηκαν από σήμερα στις αντλίες των πρατηρίων βενζίνης.
Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις τιμές στην αγορά των καυσίμων και σύμφωνα με πληροφορίες βάζει στο τραπέζι το ενδεχόμενο αύξησης του επιδόματος θέρμανσης.
Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις αρχές Νοεμβρίου ενώ παράλληλα αναζητείται τρόπος πληρωμής της πρώτης δόσης του επιδόματος στους δικαιούχους εντός του 2019 και όχι στις αρχές του 2020 ώστε να δοθεί άμεση ανάσα σε όσους το έχουν ανάγκη.
Οι σκέψεις αύξησης του επιδόματος υπάρχουν αλλά δεν αποκλείεται να λάβουν διαστάσεις επιτακτικής ανάγκης μετά τα γεγονότα στη Σαουδική Αραβία. Ήδη, πηγές της αγοράς καυσίμων πριν την κρίση στο Ριάντ , εκτιμούσαν ότι η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου θα γίνει με τιμή στο 1 ευρώ ανά λίτρο ενώ από σήμερα αναμένονται ανατιμήσεις σε πετρέλαιο κίνησης και βενζίνη.
Στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αφήσει ανοιχτό το θέμα αύξησης του επιδόματος θέρμανσης για τους δικαιούχους.
Ερωτηθείς σχετικά είχε δηλώσει ότι : «Εντός του 2019 αν έχουμε υπεραπόδοση προϋπολογισμού, θα είναι άμεση προτεραιότητα το πετρέλαιο θέρμανσης. Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο σύντομα θα έχουμε πρόσθετα νέα».
Χθες, μετά την ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού που καταγράφουν πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δις ευρώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι δεν αποκλείεται να προκύψει έξτρα δημοσιονομικός χώρος εντός του 2019.
Σε κάθε περίπτωση σαφείς εκτιμήσεις αναφορικά με την ύπαρξη ή μη έξτρα δημοσιονομικού χώρου αναμένονται στα μέσα Οκτωβρίου όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και θα συμπληρώνονται το παζλ του προϋπολογισμού του 2020.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν ήδη εντοπίσει ορισμένες πηγές εξοικονόμησης δημοσίων δαπανών.
Μάλιστα ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε ζητήσει από τους συναδέλφους του υπουργούς να αποστείλουν στο Λογιστήριο, νεότερες εκτιμήσεις αναφορικά με τα ανώτατα όρια δαπανών των υπουργείων τους για φέτος.
Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι τα προηγούμενα χρόνια, η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συστηματικά υπερεκτιμούσε τις δημόσιες δαπάνες στον προϋπολογισμό ώστε στο τέλος της χρονιάς μέσω της δεδομένης υποεκτέλεσής τους να προκύπτουν υπερπλεονάσματα. Κάπως έτσι, υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, προέκυψε αρχείαστη λιτότητα 11,4 δισ. ευρώ την περίοδο 2016-18.
Προσδιορίζοντας τις δαπάνες σε «πιο ρεαλιστικά επίπεδα» σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα αποφευχθούν φέτος τα υπερπλεονάσματα ενώ επιστρατεύοντας την ίδια γραμμή και στον προϋπολογισμό του 2020 θα διασφαλιστεί ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα εξασφαλιστεί με ένα σχετικό περιθώριο ασφαλείας.