Μια σειρά από σημαντικά και διόλου ευκαταφρόνητα οφέλη αναμένεται να προκύψουν από την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Οφέλη, που αφορούν και στον τελικό καταναλωτή. Δείτε γιατί:
Σήμερα, η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου λειτουργεί σαν ένας ενδιάμεσος στην πώληση του εισαγόμενου φυσικού αερίου, δηλαδή αγοράζει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, την Αλγερία και την Τουρκία, το επιβαρύνει με ένα ποσοστό της τάξεως του 6%, και το πουλά στους Έλληνες καταναλωτές – οικιακούς βιοτέχνες και βιομηχάνους.
Μέχρι σήμερα, οι βιομήχανοι, κυρίως, που πιέζουν για τη μείωση της τιμής του Φυσικού Αερίου, συναντούν απέναντί τους ένα φράγμα από τη ΔΕΠΑ, και οι μειώσεις στην τιμή του αερίου είναι από μηδενικές μέχρι ελάχιστες, γιατί η ΔΕΠΑ είναι και αυτή πλήρως εξαρτημένη από τις συμβάσεις, που έχει υπογράψει με τους προμηθευτές της. Για να παρέχει, λοιπόν, μειώσεις τιμών, θα πρέπει και η ίδια να πετύχει αναθεώρηση των δικών της συμβάσεων και μειώσεις των τιμών εισαγωγής. Οι αναθεωρήσεις συμβάσεων με τους διεθνείς παραγωγούς είναι χρονοβόρες και δεσμεύονται από διαδικασίες, που προβλέπονται στις αρχικές συμβάσεις. Έτσι, και να θέλει η ΔΕΠΑ να μειώσει τις τιμές, τις περισσότερες φορές αδυνατεί λόγω των δικών της δεσμεύσεων.
Τι θα συνέβαινε αν -παραδείγματος χάριν- νέος ιδιοκτήτης της ΔΕΠΑ ήταν η GAZPROM, δηλαδή ο βασικός προμηθευτής της ΔΕΠΑ με φυσικό αέριο; Κατ’ αρχάς, θα εξαφανιζόταν ο ενδιάμεσος ΔΕΠΑ και οι πωλήσεις θα γίνονταν απευθείας από τον παραγωγό, άρα θα υπήρχε άμεσο οικονομικό όφελος για τον καταναλωτή, που ισούται με τα σημερινά κέρδη της ΔΕΠΑ.
Το πιο σημαντικό, όμως, θα ήταν η δυνατότητα του καταναλωτή, π.χ. των Ελλήνων βιομηχάνων, να διαπραγματευτούν απευθείας με τον παραγωγό, την GAZPROM, και -στην περίπτωση αυτή- θα μπορούσαν να βρεθούν λύσεις, γιατί -εν κατακλείδι- τα συμφέροντά τους είναι τα ίδια, οι βιομήχανοι ζητούν πιο ανταγωνιστικές τιμές για το φυσικό αέριο, άλλοι για να διατηρήσουν τη λειτουργία των εργοστασίων τους και άλλοι για να αυξήσουν την παραγωγή τους, αφού έτσι θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Δηλαδή, κατ’ ουσίαν, θα αυξάνεται η κατανάλωση φυσικού αερίου αντί να συρρικνώνεται. Η GAZPROM, ως παραγωγός Φυσικού Αερίου, αυτό ζητά: αύξηση της κατανάλωσης, άρα -πολύ απλά- οι δύο πλευρές θα τα βρουν στο τίμημα.
Κάτι, που ποτέ δεν θα μπορούσε να γίνει μεταξύ των βιομηχάνων και της ΔΕΠΑ, γιατί -παρ’ όλη την καλή διάθεση της Δημόσιας Επιχείρησης- δεν έχει τη δυνατότητα. Αυτά, ως προς το πιο σημαντικό όφελος σχετικά με την πώληση της ΔΕΠΑ. Όμως, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε και την αναγκαιότητα για την πώλησή της, αφού αφορά στην ανάγκη είσπραξης χρημάτων από την κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγουμε επώδυνα ισοδύναμα μέτρα, τα οποία σίγουρα δεν θα αντέξει ο ελληνικός λαός.
Πηγή: news.gr