Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch προβάλλουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας τη σημαντική πρόοδο που καταγράφει η χώρα στη μείωση των ελλειμμάτων και της κατεύθυνσης της οικονομικής σταθερότητας.
Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι πρόκειται για μια «θεματική μεταστροφή» των επενδυτών ως προς την Ελλάδα, γεγονός που αποδίδεται στην άμβλυνση του φόβου περί επικείμενης αποχώρησης από το ευρώ, αλλά και στα υψηλά κέρδη που αποφέρουν σήμερα πολλά από τα πληγέντα επενδυτικά αγαθά της χώρας.
Το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι η προοπτική της Ελλάδας μεταπήδησε από την βαθμίδα CCC σε εκείνη του επιπέδου B-. Ο οίκος Fitch αποφάσισε να προχωρήσει στην ενέργεια αυτή, όπως τονίζεται, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα έκανε πρόοδο που συνίσταται κυρίως στη σταθεροποίηση της οικονομίας της και στο ότι κατόρθωσε να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμά της.
Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι επιπλέον, ο Fitch ανέφερε ότι η χώρα παρουσιάζει μια εικόνα πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας με την κυβέρνηση να ακολουθεί πιο εντατικά το πρόγραμμα προσαρμογής, ενώ την ίδια στιγμή ο κίνδυνος εξόδου της από την Ευρωζώνη έχει περιοριστεί. Η αξιολόγηση του οίκου Fitch, σύμφωνη με εκείνη του Standard & Poor’s, βρίσκεται σε αντίθεση με την αξιολόγηση του οίκου Moody’s, ο οποίος έχει υποβαθμίσει τη χώρα κατά 11 μονάδες κάτω από τη βαθμίδα «junk», όπως τονίζεται.
Η Wall Street Journal σε δημοσίευμα για το ίδιο θέμα, σημειώνει ότι ακριβώς μετά από ένα χρόνο ο οίκος Fitch πραγματοποίησε αξιοσημείωτη μεταστροφή στην αξιολόγησή του για την Ελλάδα. Ειδικότερα, στις 17 Μαΐου του 2012 και ενώ η χώρα όδευε προς τις κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Μόλις χθες ωστόσο, επισημαίνεται, αποφάσισε να αλλάξει την προοπτική της, παραδεχόμενος πως αν και απέχει αρκετά ακόμα από την ανάκαμψη, η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σε άλλο δημοσίευμα στην ίδια εφημερίδα, με αφορμή την άνοδο της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και της βελτίωσης της στάσης των διεθνών επενδυτών έναντι των ομολόγων ελληνικών επιχειρήσεων, εκφράζεται η πεποίθηση ότι η μεταστροφή των διεθνών επενδυτών οφείλεται εν μέρει στην επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο. Παράλληλα, τονίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2013, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ήταν το καλύτερο σε επιδόσεις χρηματιστήριο της ΕΕ. Ωστόσο, διευκρινίζεται, η πραγματική οικονομία στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη αισθανθεί τις θετικές επιδράσεις, καθώς τα τελευταία στατιστικά δεδομένα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. καταδεικνύουν ποσοστό ρεκόρ της ανεργίας της τάξης του 27%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τους νέους ηλικίας 15-24 ετών ανέρχονται στο 64.2%.